#INTERVIU
Ș11.eu: Cum ai descoperit că poți face performanță la o anumită disciplină? Care a fost primul moment în care ți-ai dat seama că vrei să faci performanță în acest domeniu?
Performanța a venit odată cu participarea la concursurile de specialitate, deși nu pot să afirm că nu am
sperat niciodată ca voi ajunge la un anumit nivel, ca o recunoaștere a eforturilor depuse.
Ș11.eu: Ce înseamnă, pentru tine, performanța într-un domeniu de studiu?
Pentru mine, performanța are mai multe etape, pornind de la atracția fata de disciplina respectiva, continuând cu dorința de a aprofunda cat mai bine domeniul și ajungând, în final, prin exercițiu consecvent, la performanță.
Ș11.eu: Ce alte materii de la clasă îți mai plac? De ce?
Pe lângă limba și literatura romană și fizică, îmi plac la fel de mult matematica si chimia, fiind surse continue de provocări, care antrenează gândirea, geografia, o materie practica oriunde te-ai afla. De altfel, îmi plac și limbile străine, deoarece mă simt atrasă de domeniul lingvisticii.
Ș11.eu: Care crezi că trebuie să fie calitățile unui profesor?
Eu consider ca un profesor trebuie, în primul rând, sa fie pasionat de materia pe care o predă și să aibă o buna interacțiune cu elevii săi, determinându-i să vină la ore de plăcere și să descopere adevărata bucurie a cunoașterii.
Ș11.eu: De ce ai recomanda Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești?
O să recomand întotdeauna cu plăcere școala la care am învățat, datorita profesorilor dăruiți pe care îi are și nivelului de pregătire pe care aceștia îl au.
Ș11.eu: Cum crezi că ar putea deveni disciplina în care faci performanță mai populară în rândurile elevilor?
Limba romană este deja o materie aflată în centrul atenției, pe care se axează mulți elevi, deși unii dintre ei o fac poate din obligație, ignorând esența sa, ce surprinde sinceritatea celor mai alese suflete ale acestei țări, și văzând doar necesitatea cunoașterii limbii pe care o vorbesc, problema care s-ar putea rezolva, în timp, prin schimbarea acestei mentalități. Cât despre fizică, aceasta ar putea deveni mult mai îndrăgită dacă s-ar înlătura impresia că este o materie grea, inaccesibilă, pe care nu o poți înțelege, iar copiii ar acorda mai multă atenție domeniului în sine și importanței pe care o are în viața cotidiană a oamenilor.
Ș11.eu: Dă numele unei personalități de origine română, în domeniul tău de excelență, și explică alegerea făcută.
Una dintre persoanele pe care eu le admir cel mai mult este Ion Barbu, cunoscut și sub numele de Dan Barbilian, un om care, în opera sa, a reușit să îmbine spiritul liric și esența frumosului cu exactitatea fascinantă a matematicii, devenind prolific pentru literatura romana.
Ș11.eu: Cum crezi că te va ajuta disciplina în care excelezi în cariera pe care vrei să o urmezi?
Momentan nu sunt hotărâtă asupra carierei pe care o voi urma în viitor, dar consider că indiferent de ce voi face, limba romană îmi va asigura o buna comunicare atât în plan profesional, cât și social.
Ș11.eu: Care sunt planurile tale de viitor? Te gândești să-ți construiești o carieră bazată pe domeniul în care ai obținut performanțe?
Vorbind de viitorul apropiat, plănuiesc să îmi continui studiile la un liceu de renume al orașului meu, specializarea matematică – informatică. Ca și carieră, îmi doresc să lucrez în domeniul cercetării medicale.
Ș11.eu: Drumul către performanță în cazul tău a constat în pasiune, munca si perseverenta. Povestește-ne o experiență educațională importantă din viața ta.
Una dintre amintirile care mi-au rămas cel mai bine întipărite în minte este, cu siguranță, proba orală pe care am susținut-o în cadrul etapei naționale a Concursului Național „Ionel Teodoreanu” de la Iași, 2018. Eu prefer să mă exprim în scris, un mod de comunicare ce mi se pare că îmi oferă o mult mai mare încredere și libertate, de aceea aceasta probă orală avea să fie pentru mine o provocare chiar mai mare decât concursul în sine, reprezentând, în același timp, o experiență inedită. Totuși, în ciuda emoțiilor, am reușit sa mă stăpânesc, dându-mi seama că nu am decât zece minute la dispoziție pentru a demonstra tot ce pot, rezultatul fiind cu mult mai bun decât aș fi îndrăznit să sper. Acest concurs, aceasta proba în particular, mi-a arătat că sunt capabilă să fac mult mai multe lucruri decât aș fi crezut și că cel mai mare dușman al nostru, persoana cu care concurăm mereu, suntem noi înșine, stabilindu-ne uneori țeluri prea joase sau plafonându-ne și întârziind evoluția.
Ș11.eu: Ce sfaturi ai da unui elev de vârsta ta, căruia îi place disciplina în care ai reușit să faci performanță, dar nu a participat până acum la niciun concurs în domeniu?
În cazul în care aș întâlni un elev căruia să-i placă o anumită materie, dar nu a avea curajul să participe la concursuri, l-aș sfătui să încerce, fiindcă obținerea unor rezultate bune ar duce la creșterea încrederii în sine, iar obținerea unora mai puțin bune l-ar stimula să exerseze mai mult.
Ș11.eu: Ce poți să-i spui unei persoane care îți mărturisește că niciodată nu a îndrăgit domeniul pe care tu îl îndrăgești cel mai mult?
Am fost pusa de mai multe ori în aceasta situație. Știu că oamenii au păreri diferite, dar am încercat să le prezint argumente care să îmi susțină punctul de vedere și care să îi facă să privească materia dintr-o altă perspectivă, decizia rămânând însă la latitudinea lor.
Ș11.eu: Descrie-ne, pe scurt, o zi din viața ta.
În afara orelor de curs, o buna parte a timpului mi-o dedic temelor și studiului individual, iar timpul liber mi-l petrec, de cele mai multe ori, citind, desenând, ascultând muzica sau practicând scrima.
Ș11.eu: Ce întrebare dorești să primești la acest interviu? Oferă-ne, te rugăm, și răspunsul!
Ce carte ai recomanda? „Agonie si extaz”, de Irving Stone.
Îți mulțumim pentru amabilitatea de a oferi acest interviu site-ului școlii, scoala11.eu. Succes!
Pitești, 15.06.2019
#REZULTATE
2018/2019
Premiul ,,Mihai Eminescu”, Concursul Județean de Creație Literară și Plastică ,,Mihai Eminescu”, Secțiunea Creație Literară, Pitești – ianuarie 2019.
Premiul II, Concursul Județean de Creație Literară și Plastică ,,Mihai Eminescu”, Secțiunea Creație Literară – Proza, Pitești – ianuarie 2019.
Premiul I, Concursul Județean de Matematică ,,Dan Barbilian”, Mioveni – decembrie 2018.
2017/2018
Mențiune, Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare ,,Ionel Teodoreanu”, etapa națională, Iași – mai 2018.
Diploma de Onoare, Olimpiada Naționala de Fizica, etapa națională, Breaza – aprilie 2018.
Premiul II, Olimpiada Națională ,,Lectura ca abilitate de viață”- etapa județeană, Pitești – martie 2018.
Premiul I, Olimpiada de Limba și Literatură Română, etapa județeana, Pitești – martie 2018.
Premiul I, Olimpiada Națională de Fizică, etapa județeană, Pitești – februarie 2018.
Mențiune, Concursul Județean de Creație Literară și Plastică ,,Mihai Eminescu”, Secțiunea Creație Literară – Proză , Pitești – ianuarie 2018.
2016/2017
Mențiune, Concursul Național de Limba Engleză – etapa județeană, Pitești – mai 2017.
Mențiune, Concursul Național de Geografie ,,Terra” – faza județeană, Pitești – aprilie 2017.
Premiul II, Concursul Județean ,,Mirifica Lume a Păsărilor”, Câmpulung – martie 2017.
Premiul II, Olimpiada Națională de Fizică, etapa județeana, Pitești – februarie 2017.
Premiul III, Olimpiada Națională ,,Lectura ca abilitate de viața”- etapa județeana, Pitești – ianuarie 2017.
Mențiune, Concursul Județean de Geografie ,,Ionel Țuță”, Pitești – ianuarie 2017.
Premiul ,,Mihai Eminescu”, Concursul Județean de Creație Literară, Arta Plastică și Fotografică ,,Mihai Eminescu”, Pitești – ianuarie 2017.
Premiul II, Concursul Județean de Creație Literară, Arta Plastică și Fotografică ,,Mihai Eminescu”, Secțiunea Fotografie, Pitești – ianuarie 2017.
Premiul I, Concursul Județean de Creație Literară, Artă Plastică și Fotografică ,,Mihai Eminescu”, Secțiunea Creație Literară – Dramaturgie, Pitești – ianuarie 2017.
Premiul I, Concursul Internațional “Orașul meu de suflet”, Republica Moldova – octombrie 2016.
2015/2016
Mențiune, Concursul Județean ,,Terra și Mileniul III”, Pitești – iunie 2016.
Premiul Special, Concursul Național de Geografie ,,Terra”, etapa națională, Pitești – mai 2016.
Premiul II, Concursul Național de Limba Engleza, etapa județeană, Pitești – mai 2016.
Mențiune, Concursul Interjudețean de Geografie ,,Terra de la poveste la realitate”, Pitești – aprilie 2016.
Premiul II, Concursul Național de Geografie ,,Terra”, faza județeană, Pitești – martie 2016.
Premiul II, Concursul Județean ,,Mirifica Lume a Păsărilor”, Câmpulung – aprilie 2016.
Premiul I, Concursul Județean ,,Crăciunul, Sărbătoarea Familiei”, Costești – februarie 2016.
Premiul III, Concursul Județean ,,Tradiții și Obiceiuri de Iarnă”, Secțiunea Poezie, Pitești -decembrie 2015.
Mențiune, Olimpiada Națională de Lingvistică, etapa județeană, Pitești – decembrie 2015.
2014/2015
Premiul I, Olimpiada Națională de Matematică, etapa județeană, Pitești – aprilie 2015.
Premiul I, Olimpiada Națională de Limba și Literatura Romană, etapa județeană, Pitești – martie 2015.
Premiul III, Concursul Județean de Limba și Literatura Romană ,,Mărțișor Literar”, Pitești – martie 2015.
Mențiune, Concursul Județean „Decembrie – Suflet românesc”, Pitești – decembrie 2014.