Istoric

Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”  Pitești, fosta Școală Generală Nr. 11 Pitești, a câștigat, de-a lungul a peste cincizeci de ani de funcționare, statutul de unitate de învățământ de elită a județului Argeș, desfășurându-și activitatea sub semnul excelenței și al performanței.

Înființată la 1 septembrie 1966, sub numele de Școala Nr. 11 Pitești, unitatea noastră a funcționat inițial în incinta Școlii Medii Nr. 3, care fusese ridicată în anul 1964 în cartierul Craiovei. Odată cu mutarea Liceului „Alexandru Odobescu” într-o clădire nouă, Școala  Nr. 11 s-a mutat în sediul actual, de pe Str. Tineretului, nr. 4, urmând un drum ascendent și o dezvoltare rapidă. În această clădire formată din parter și două etaje,  școala funcționa  inițial cu atelier, o bibliotecă, trei laboratoare, o grădiniță și un număr de clase care a crescut considerabil. Astăzi, fosta Școală Nr. 11, care a devenit întâi, pe data de 15 ianuarie 1999, Școala 11 „Mihai Eminescu”, iar din anul 2012, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, se numără printre cele mai mari instituții de învățământ ale județului, cu un număr de peste 1400 de elevi.

În 1974 a fost construită sala de sport și, într-un corp alăturat acesteia, au fost amenajate ateliere (școală de lăcătușerie, de tâmplărie și de gospodărie-cusături).  După 1989, acest spațiu a fost revalorificat cu succes, în momentul de față funcționând în acel corp o grădiniță și săli de clasă în cadrul programului de tip after-school „Școală după școală”. Treptat, baza materială a școlii s-a completat cu un teren de fotbal gazonat, un teren de zgură, ulterior amenajat sintetic și dotat cu nocturnă, un modern teren de minifotbal, precum și terenuri de baschet și handbal.

În 1978, prin hotărâre de guvern, pe lângă Școala Nr.11 Pitești se înființează Clubul Sportiv de Înaltă Performanță “Aripi” cu două secții: fotbal (coordonată de prof. Mihai Georgescu) și gimnastică (coordonată de prof. Nicolae Costea). În 1980 a fost înființată și o secție de atletism. Acest club a reprezentat de-a lungul timpului un etalon al Școlii Nr. 11, dând nume mari în sportul românesc, performanțele sportivilor lui având ecouri până în ziua de astăzi. Prestigiul școlii la acest capitol este dus mai departe de actualele generații de elevi, (locul I la etapa națională a Olimpiadei Gimnaziilor la Fotbal Băieți – 2016).

De la înființare și până în prezent, școala a avut în fruntea ei oameni înzestrați cu o structură spirituală deosebită. Primul director, prof. Marin Păunescu a fost un model prin prestanța, talentul, dăruirea, bunătatea și distincția sa.De-a lungul anilor, școala a primit, prin intermediul unor proiecte sau schimburi de experiență, vizitele unor înalte personalități sau delegații la nivel national și international.  Menționăm câțiva prieteni ai școlii noastre care ne-au onorat cu prezența în cadrul momentelor festive ale proiectelor noastre: Gabriel Țepelea, Nicolae Manolescu, Lia Manoliu, Virgiliu Radulian, Ion Teodoreanu, Ștefan Cazimir, Alexandru Mironov, Mina Maria Rusu, Răzvan Burleanu și alții.

În școală s-au desfășurat și se desfășoară proiecte și programe internaționale precum: proiecte Comenius și Erasmus, programul internaţional Eco-Scoală, programul educațional Școala lui Andrei, proiectul internațional de educație non-formală Discover, parteneriatul-schimb de experiență cu existență neântreruptă timp de 13 ani cu Școala „Milutin Draginja Todorovic” din Kraguejevac (Serbia) etc.

Emblemele  școlii noastre, care aduc mândrie elevilor și corpului profesoral, fiind susținute cu respect pentru valoare și tradiție, sunt statuia poetului Mihai Eminescu, patronul spiritual al acestei școli, executată de sculptorul argeșean Vasile Rizeanu, plastă în anul 2001 în parcul școlii, în dreapta intrării principale, și revista școlii, „Aripi”, înființată în 1969, având în prezent și un supliment literar, „Arcade”. Revista a primit numeroase aprecieri și premii la nivel national și internațional, datorită  unui colectiv redactional puternic, format din elevi ai școlii și profesori. Activitatea inițiatorului  revistei, prof. Petru Stoicescu, a fost continuată cu pasiune și dăruire de cadre didactice ale școlii timp de jumătate de veac. De patru ani apare în condiții grafice deosebite, color în câteva exemplare de protocol.

La capitolul simboluri, putem adăuga pictura murală din unele săli de clasă a artistei contemporane Elena Zavulovici, fost cadru didactic al scolii, precum si drapelul national ce flutură în curtea interioară a instituției de învățământ.

Corul de elevi al Școlii Nr.11 Mihai Eminescu, înfințat și dirijat de prof. Gheorghe Mihai și, în prezent, de domnul prof. Emanoil Nedea, a fost, de asemenea, ani de-a rândul apreciat și premiat pe scenele concursurilor școlare.

În anul 2010, se înființează Asocației Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești (APESMEP), căreia îi datorăm mulțumiri pentru multe din lucrurile frumoase pe care le putem admira în interiorul și exteriorul actual al școlii.

Școala arată ca o unitate de învățământ europeană și datorită sprijinului constant primit din partea Primăriei Municipiului Pitești, Consiliului Local al Municipiului Pitești și Inspectoratului Școlar Județean Argeș.

Datorită unui  corp profesoral strălucit, elevi pătrunzători, cu gânduri înalte, au dus faima Școlii Nr.11 Mihai Eminescu peste hotare, urmând universități de renume mondial și ajungând, la rândul lor, cadre didactice, medici, cercetători sau specialiști în diverse domenii,  în țară sau în străinătate.

Prin rezultatele obținute  ca urmare a unei educații de valoare, atât științifică, cât și spirituală, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești este în topul unităților de învățământ la nivel local, județean și national.

Universul fără margini e în degetul lui mic,
Căci sub fruntea-i viitorul și trecutul se încheagă,
Noaptea-adânc-a veciniciei el în șiruri o dezleagă;
Precum Atlas în vechime sprijinea cerul pe umăr
Așa el sprijină lumea și vecia într-un număr.


(Scrisoarea I,  Mihai Eminescu)