Proiectul internațional „Educație globală – Lumea se schimbă!”


Motto: The world is changing, what about us?



A XX-a ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale (Global Education Week GEW), program facilitat de Centrul Nord – Sud al Consiliului Europei, se va desfăşura înperioada 19-25 noiembrie 2018, cu tema „Lumea seschimbă, dar noi?” (The world is changing, what about us?): https://www.coe.int/en/web/north-south-centre/the-global-education-week.

Educația globală (cuprinde educația pentru dezvoltare, educația privind drepturile omului, educația interculturală, educația pentru pace și soluționarea conflictelor) se fundamentează pe înțelegerea problemelor fundamentale ale cetățeniei globale:

  • Conștientizarea trăirii într-o lume globalizată și a rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi;
  • Atitudini de respect pentru diversitate și abilități de comunicare interculturală;
  • Înțelegerea cauzelor și a efectelor problemelor majore care afectează lumea;
  • Oportunități de a concepe si a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil.

Tema de anul acesta  se concentrează pe stiluri de viață sustenabile și se leagă în mod direct de Scopurile celor 17 Națiuni Unite pentru Dezvoltare Sustenabilă (17 United Nations Sustainable Development Goals – SDG’s), care țintesc spre eliminarea sărăciei extreme, reducerea inegalităților și combaterea amenințării schimbării climatice până în 2030.

Este un îndemn spre a ne regândi obiceiurile și cântări acțiunile în legătură cu modul nostru de viață, cheltuind și consumând, dar și găsind noi căi de educare și socializare. Prin conștientizarea risipei, a poluării, a emisiilor și a utilizării excesive de resurse naturale, un stil de viață sustenabil este cheia protejării mediului.

Acesta este motivul pentru care tema acestui an ne încurajează a reflecta asupra activităților zilnice, aspirațiilor noastre și posibilităților acționale în producerea unor schimbări.

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești susține și participă la acest proiect internațional, prin organizarea de acțiuni deimplicare a elevilor și cadrelor didactice în promovarea unui stil de viațăsănătos și sustenabil, prevenirea apariției inechităților sociale, respectareadrepturilor copilului și ocrotirea mediului înconjurător.


Raport de activitate

În anul Centenarului, sărbătorim a XX-a ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale, program facilitat de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, ce are ca temă: “LUMEA SE SCHIMBĂ, NOI? / THE WORLD IS CHANGING, WHAT ABOUT US?

Activităţile desfăşurate de elevii şi profesorii şcolii noastre de la clasele primare și gimnaziale au încercat să determine conştientizarea profundelor schimbări determinate de încălzirea globală la nivel mondial, precum şi necesitatea găsirii şi a aplicării de soluţii eficiente în vederea protejării mediului, zi de zi, soluţii care se află la îndemâna fiecăruia.
Astfel, elevii claselor pregătitoare A – Românașii și pregătitoare C – Albinuțele au vizionat un film despre importanța protejării planetei, pentru ca VIITORUL să fie CURAT. Activitatea a continuat cu realizarea, din materiale reciclabile (role și farfurii de hârtie), a unor decorațiuni pentru bradul de Crăciun, precum o coroniță tricolor, ce urmează a fi folosită în activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri.

VIITORUL E ÎN MÂINILE NOASTRE!

Sub egida VREM O LUME MAI BUNĂ!, elevii claselor I D, a II-a A, a II-a B, a III-a A, a IV-a D, a IV-a E, a II-a C, a II-a F, a II-a D, a III-a C, a III-a D, clasa pregătitoare E și I E au abordat tema respectării drepturilor copiiilor, a reducerii inegalității de șanse, vizionând filme educative, prezentări PPT, realizând desene, afișe colaje tematice, spunând STOP INDIFERENȚEI! și dorind EGALITATE DE SANSE ÎN EDUCAȚIE pentru toți copiii.

Atât în cadrul lecţiilor de dezvoltare personală (a IV-a D, a II-a E, pregătitoare D), în cadrul lecțiilor de consiliere (VII A – „Mediul ne influenţează viaţa zi de zi”” şi VIII A – “Întâlnire cu un specialist în schimbări climatice”), cât şi la cele de limba engleză (V A –“ Help the Planet! Help Yourself!”, VII D – “See the World Through Green Glasses”, VIII E – “The Change Starts With Us”) am discutat despre cauzele şi efectele încălzirii globale, resimţite de noi toţi. Am reflectat împreună asupra stilului nostru de viaţă, asupra schimbărilor pe care le putem face pentru sănătatea noastră şi a celor din jur, pentru reducerea poluării, pentru protejarea mediului înconjurător.

Elevii au urmărit diverse documentare, prezentări Power-Point, filmuleţe despre cum putem salva planeta, au realizat desene, colaje şi postere pe această temă, au citit articole despre efectele încălzirii globale asupra mediului înconjurător şi asupra sănătăţii omului. Şi, nu în ultimul rând, un lucru inedit, elevii noştri l-au cunoscut, l-au ascultat şi au putut discuta pe tema săptămânii cu un invitat special – specialist chiar în acest domeniu. Este vorba despre Cristian Proistosescu, cercetător la Universitatea din Washington- Seattle, SUA şi fost elev al şcolii noastre, o reală mândrie pentru noi. Privind spre copiii noştri, va trebui să rămânem mereu optimişti şi să ne străduim să facem schimbări benefice lumii în care trăim, începând cu noi înşine.

LUMEA SUNTEM CHIAR NOI!