Activități de bună practică – Școala Altfel 2023

Senator pentru o zi

PE URMELE STATULUI DEMOCRATIC: SENATOR PENTRU O ZI

  • Prof. coordonator: Roxana PETEAN
  • Activitatea / Proiectul: Pe urmele statului democratic: Senator pentru o zi
  • Domeniul: Educație pentru cetățenie democratică
  • Ziua / Interval orar: 24 martie 2023 / 9:30- 14:30
  • Locația: București, Palatul Parlamentului
  • Grupul țintă: 50 de elevi de clasa a VII-a (a VII-a A și a VII-a G) de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
  • Coordonator / profesori implicați: Petean Roxana, Niță Mihaela, Constantin Lavinia
  • Obiective operaționale SMART: Creșterea interesului celor 50 de elevi în legătură cu funcționarea democrației și a instituțiilor statului, în vederea implicării civice a acestora în școală și societate și în acțiuni de voluntariat, pe parcursul gimnaziului.
  • Produse finale și rezultate obținute: Turul părții dedicate Senatului României, întâlnirea cu Președintele Senatului, Alina Gorghiu, familiarizarea elevilor cu îndatoririle și responsabilitățile legiuitorilor
    noștri aleși.
  • Metode de evaluare și de diseminare folosite: Dezbatere, discuții, mini-eseu „Senator pentru o zi”
  • Impactul (asupra instituției, personalului școlii, elevilor, părinților, comunității locale etc.):
    • Promovarea imaginii școlii și a elevilor pe rețelele de socializare de către un înalt demnitar
    • Elevii au conștientizat importanța implicării civice și au manifestat dorința de apartenență la viitoarea generație de cetățeni activi
    • Părinții sunt hotărâți să sprijine activitățile de implicare activă a elevilor în comunitate
  • Materiale: Cărți de vizită, pliante, reviste, social media
  • Descrierea pe scurt a activității: Vizită la Parlamentul României, primire oficială oferită de Președintele Senatului

Descrierea activității

Senator pentru o zi
Astăzi, 24.03.2023, cu prilejul derulării programului național, Școala Altfel, un grup de 50 de elevi de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Pitești, împreună cu diriginți și profesori, au trăit experiența unică de a fi senatori pentru o zi. Patriotism, spirit civic, curiozitatea specifică vârstei, setea de cunoaștere, emoția întâlnirii celui de al doilea om în stat, președintele Senatului, d-na Alina Gorghiu, sunt doar câteva exemple care au făcut deliciul acestei vizite.
Odată ajunși în fața impresionantei clădiri a Palatului Parlamentului, nu puteam rata imortalizarea momentului, la fel de grandios ca însăși construcția monumentală, prin câteva instantanee pe treptele de la intrare. După punctul de control care ne-a făcut să simțim, încă de la început, importanța locului în care ne aflăm, locul în care se decide soarta poporului nostru, a urmat un tur de excepție al părții dedicate Senatului, într-o manieră informativă, interactivă și amuzantă.
Fiecare detaliu despre construcția acestui centru politico-administrativ pe care Ceaușescu l-a dorit a fi, pe de o parte, o clădire în care să se concentreze toate organele centrale ale statului, pe de alta, o locuință sigură în caz de seisme sau atac nuclear, ii impresionează pe elevi la superlativ. Sute de mii de mii de tone de oțel, un milion de mc de marmură, sute de mii de mc de sticlă, mii de candelabre și sute de mii de mp de covoare, scara impozantă, săli, cabinete, birouri inspirate din arhitecturi de peste hotare, precum Palatul de iarnă – Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Palatul de la Versailles, arhitectura Renașterii italiene, fac din acest centru al democrației de astăzi un magnific edificiu.
Am poposit apoi în impresionanta sală de plen a Senatului unde domnea liniștea, dar imaginația bogată a copiilor i-a transpus în mijlocul acțiunii și a forfotei legiuitorilor noștri aleși, în mijlocul unei ședințe de dezbatere. Totul este grandios, înălțimea sălii, cupola de sticlă, scaunele, celebrul ceas atomic, cunoscut ca cel mai precis ceas din țară, cu o eroare de doar două secunde o dată la 2000 de ani.
Ne-au impresionat toate acestea? Imaginați-vă un grup de 50 de preadolescenți înfrățiți cu TikTok-ul, jocurile video, zgomotul în exces, într-o tăcere solemnă.
Și mai mult am fost impresionați de primirea oficială oferită de însuși președintele Senatului, d-na Alina Gorghiu. Îmbrăcată lejer, cu adidași în picioare, un zâmbet cald și o privire primitoare, d-na Gorghiu ne-a poftit în biroul domniei sale. Să nu credeți că acest birou este cumva mai prejos în comparație cu măreția întregii clădiri, însă atmosfera relaxată și amicală ne-a făcut să ne simțim ca acasă. Întreaga conversație a fost una neoficială, lejeră, prietenoasă. Am fost întrebați direct cum credem că ne-ar putea ajuta, ce solicitări avem.
Am simulat voturi precum interzicerea telefonului mobil în sala de clasă și a manelelor, ne-a spus câteva lucruri despre introducerea dreptului de vot începând cu vârstă de 16 ani, justificând că adolescenții sunt pregătiți, știu ce își doresc pentru ei, sunt capabili să facă propriile alegeri. Ne-a acordat toată încrederea! Și este un om de încredere care se interesează de binele nostru.
Am vorbit despre pericolul consumului de droguri, ne-a rugat să îi promitem că nu vom ceda acestei tentatii. Îi pasă, am simțit că îi pasă! Și de ce nu i-ar păsa? Suntem viitorul acestei țări, suntem viitorul copiilor domniei sale, al copiilor tăi. Ne-a invitat pe balconul însorit al biroului său unde a mai povestit despre viitoare proiecte, ne-a răspuns tuturor întrebărilor cu tact și răbdare. Apoi a urmat o serie de selfie-uri și fotografii. Nu a refuzat pe nimeni, ne-a îmbrățișat pe fiecare și ne-a asigurat de sprijinul necondiționat.
Ne-am despărțit cu greu, încă un selfie, dar pe fețele noastre jucau zâmbete de mândrie, de bucurie, de satisfacție, de încredere. Nu a durat mult și am primit un feedback al acestei întâlniri. Iată ce declară președintele Senatului, Alina Gorghiu, pe pagina sa oficială de Facebook, în urma vizitei noastre: „Foarte tari tinerii de la școala “Mihai Eminescu”, Pitești, Arges. Fresh, deștepți și amuzanți. M-am simțit foarte bine printre ei.Am făcut simulări de vot în biroul meu, le-am povestit cu ce se ocupă politicienii și am dezbătut despre pericolul drogurilor, dar și despre votul la 16 ani. Îi văd pregătiți, cu opinii proprii și idei despre ce ar trebui făcut să meargă lucrurile mai bine.”
Ar mai fi multe de spus, dar închei simplu, prin mărturia lui Andrei, micul senator pentru o zi: „Am trăit o experiență de neuitat, care mi-a dat o stare de bine, de încredere în propriile forțe și într-un viitor măreț. Suntem români și avem cu ce să ne mândrim.”
România, ești frumoasă!
Prof. diriginte, Roxana Petean

 

Descarcă descrierea completă

Dinți frumoși, dinți sănătoși

Prof coordonator  Petrache Vicenţia

Medic stomatolog Enăchescu Nadina

Activitatea / Proiectul

Dinţi frumoşi, dinţi sănătoşi

Domeniul

Educaţia pentru sănătate

Ziua / Interval orar

 25.03.2023

Locația

Clinica Stomatologică Sanodent

Grupul țintă

Elevii clasei I C

Coordonator

Prof. înv.primar Petrache Vicenţia

Obiective operaționale SMART

S- Să cunoască importanța sănătății dinților și a factorilor care contribuie la un zâmbet frumos și sănătos ;

M- Să realizeze în timp, că igiena cavității orale le va  asigura o dantură  și o viață sănătoase;

A –tema este accesibilă copiilor,  se poat realiza ;

R – va avea un impact asupra   elevilor, este relevant și se va realiza;

T-   vor programa întâniri la intervale de timp cu medicul stomatolog;

Produse finale și rezultate obținute

Toți copiii au beneficiat de o consultație de specialitate din partea echipei clinicii, întocminduli-se o fișă  medicală,pe care au prezentat-o părinților.

Metode de evaluare și de diseminare folosite

 

Impactul (asupra instituției, personalului școlii, elevilor, părinților, comunității locale etc.)

A fost o activitate și o experiență foarte captivante și interesante.  Ne bucurăm de impactul pozitiv și abia așteptăm următoarea întâlnire  cu echipa Sanodent!

 a) Elevii  au învățat:

 – care sunt regulile de bază ale igienei orale;

 – să execute după model gestul corect de spălare pe dinți;

 b) părinții  au fixat împreună cu medicul stomatolog o întâlnire la cabinetul medical.

Parteneri

Clinica Stomatologică  Sanodent

Materiale

Mulaje, Kituri oferite de Clinica Stomatologică  Sanodent, cărți de educație stomatologică

Descrierea pe scurt a activității

Activitatea s-a desfășurat la Clinica Stomatologică  Sanodent. Medicul stomatolog Enăchescu Nadina Gabriela a făcut elevilor o prezentare ludică a dințișorului și a ,,prietenilor” lui.

Modul de abordare a activităţii a fost interactiv și a  plecat  de la ideea că este bine pentru copii să înţeleagă de mici, că sănătatea dinţilor nu înseamnă numai absenţa cariilor, ci şi un mod de viaţă echilibrat, deci un întreg organism sănătos.

Descrierea activității

          Într-o atmosferă caldă și primitoare, elevii au fost așteptați de echipa clinicii stomatologice Sanodent( medici, asistente) cu multe surprize.

         Ca într-o sală de spectacol, copiii au fost captați de povestea ludică, expusă  de medicul stomatolog, personajele ei  fiind dințișorii.Li s-a prezentat copiilor de ce este importantă igiena orală, care sunt alimentele care contribuie la sănătatea dinților, diferențiindu-le pe cele dăunătoare.S-a vorbit și despre cariile dentare și cum pot fi acestea prevenite  sau tratate. Au învățat să identifice și să cunoască obiectele ce se folosesc pentru igiena dentară( periuță de dinți, periuța interdentară, ața dentară, pasta de dinți, apa de gură). Au înțeles modul  cum trebuie ă se spele corect pe dinți.Fiecare  copil a primit din partea cabinetului stomatologic, un kit cu ustensile necesare activității de igienizare a danturii și  cărți tematice de educație stomatologică pentru copii. S-a subliniat care este  importanța consultațiilor periodice la medicul stomatolog  pentru menținerea unui ,,zâmbet” frumos și sănătos.

         Copiii au plecat acasă fericiți și curajoși. Au promis că vor veni cu încredere la consultațiile periodice.

Autori (prof. coordonatori), voluntari, colaboratori, autorități, experți, date de contact (mail/telefon)

         Medicii și asistentele cabinetului

O gustare sănătoasă, ca la mama acasă

Prof coordonator / coordonatori: Dumitrescu Corina, Orășanu Lavinia Elena

Activitatea / Proiectul

O gustare sănătoasă, ca la mama acasă

Domeniul

Educație pentru sănătate

Ziua / Interval orar

21.03.2023/13:00 – 15:00

Locația

Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, sala de clasă 7D

Grupul țintă

Elevii clasei a 7 a D

Coordonator / profesori implicați

Dumitrescu Corina/Orășanu Lavinia Elena

Obiective operaționale SMART

Conștientizarea de către elevi a necesității de a consuma un gustare sănătoasă, pe care să o pregătească acasă, alături de familie și care să fie apreciată și consumată cu plăcere de toți colegii din clasă, la data programată, 21.03.2023.

Produse finale și rezultate obținute

Produse alimentare, fotografii, un padlet realizate de către elevi

Metode de evaluare și de diseminare folosite

Degustarea produselor alimentare, fotografii postate pe grupurile clasei, padlet https://padlet.com/corinaarghira/gustare-sanatoasa-la-7-d-ikbjeox0v3k4u7m2

Impactul (asupra instituției, personalului școlii, elevilor, părinților, comunității locale etc.)

Elevii au fost foarte încântați de activitate, de felul în care au reușit să ducă proiectul la îndeplinire alături de membrii familiei și s-au bucurat de aprecierea colegilor și a profesorilor.

Parteneri

Părinții elevilor clasei a 7 a D

Materiale

Farfurii, pahare, șervețele, smartphone, echipament video

Descrierea pe scurt a activității

Elevii au prezentat colegilor de clasă gustări sănătoase, tradiționale în familiile lor, pe care le-au degustat cu toții, împreună și au realizat un padlet cu acestea.

Descrierea activității

Elevii clasei a 7 a D au pregătit o gustare sănătoasă, dulce sau sărată, alături de părinții lor pentru a o prezenta colegilor. Toate produsele au fost degustate cu mare plăcere de toți elevii, au fost foarte apreciate, iar unele rețete au fost diseminate pe loc. Elevii au prezentat celorlalți modul de preparare a gustărilor, motivul pentru care au ales respectivul produs și de ce este tradițional în familiile lor. De asemenea, elevii au făcut poze în timpul activității. În final, ei au realizat prezentările pe loc și le-au postat pe padlet ul creat de profesorii coordonatori. Activitatea a fost un succes și, cu siguranță va avea episodul 2!

Autori (prof. coordonatori), voluntari, colaboratori, autorități, experți, date de contact (mail/telefon)

Prof coordonatori: Dumitrescu Corina, Orășanu Lavinia Elena, elevii clasei a 7 a D și părinții acestora

Călător și călătorii

Activitatea Călător și călătorii s-a desfășurat vineri, 24.03.2023 în săptămâna Școala Altfel, în colaborare cu Serviciul Județean Salvamont Argeș. La activitate au participat un număr de 150 de elevi ai Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu, Pitești.

Invitații de la Salvamont Argeș au organizat o activitatea de popularizare a specificului de salvare montană, a mersului pe munte și a comportamentului în natură. De asemenea au prezentat echipamentul specific: carabinieră, coardă, rachete de zăpadă, folie protecție frig/cald, dronă, câinii pentru avalanșă.

Copiii au învățat regulile de comportare în zona montană.

  • Alege traseul pe măsura pregătirii fizice, psihice si tehnice a celui mai slab dotat din echipă.
  • Echipează-te si dotează-te corespunzător. Alege echipamentul, materialele si alimentele necesare, prevăzând si situațiile deosebite.
  • Anunță la cabana plecarea si informează-te asupra traseului pe care îl ai de parcurs.
  • Pornește devreme la drum.
  • Dozează-ți forțele si respectă regulile de igiena si alimentația de efort.
  • Nu părăsi poteca marcata.
  • Respectă si protejează muntele; nu lăsa “urme” pe unde treci.

Elevii noștri au fost foarte entuziasmați, receptivi și dornici de plecare în călătorii montane.

Prof. înv. primar Langa Cristina

Prof. înv. primar Băbuși Mariana

Prof. înv. primar Pantazeanu Lavinia

Prof. înv. primar Barbu Corina