PROGRAM NAȚIONAL DE ÎNCURAJARE A LECTURII ÎN GRĂDINIȚĂ ȘI ÎN FAMILIE
O inițiativă a Asociației OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii, sub egida proiectului „România Educată”, programul a fost lansat în ianuarie 2021 și s-a bucurat de un interes deosebit din partea directorilor și educatoarelor din țară.
Asociația OvidiuRo își propune să transforme cele 4500 de grădinițe publice în Grădinițe-Biblioteci, adevărate centre de literație, implementând în următorii cinci ani un plan cu activități complexe și conexe de instruire a profesorilor, de dotare a grădinițelor cu minim 30 de titluri noi.
În primii cinci ani de viață, creierul copilului se dezvoltă în proporție de 95%. De aceea, este important ca fiecare copil să aibă acces la educație timpurie de calitate și să fie expus unor experiențe de învățare diverse, care să constituie baza dezvoltării sale intelectuale, ca adult.
Grădinițele publice din România se transformă în insule de lectură și natură, unde copiii și adulții descifrează împreună tainele cărților și ale universului și îngrijesc plantele și animalele din jurul lor.
Programul „Citește-mi 100 de povești!” stimulează lectura în grădinițe și în familie. Cărțile oferite în program sunt atent evaluate dintre cărțile valoroase din punct de vedere literar și potrivite vârstei preșcolare.
- Resursele sunt de calitate, corelate curriculum-ului național:
- cărți foarte atent selecționate pentru copiii preșcolari și educatoarelor lor;
- sesiuni de formare profesională centrate pe literație pentru educatoarele copiilor;
- resurse educaționale pentru a organiza activitatea, conform planului de lectură întocmit la nivel de grădiniță;
- ateliere de lectură pentru copii, astfel încât preșcolarii să își dezvolte vocabularul și dragostea pentru lectură;
Școala Gimnazială Mihai Eminescu are înscrise în cadrul acestui proiect cele două grupe din cadrul grădiniței.
Activitățile incluse în acest proiect se desfășoară conform Planului de Lectură realizat de coordonatorul de proiect, cel puțin una pe săptămână și conține, printre altele:
- Amenajarea unor insule de lectură în grupă/în grădiniță și/sau în afara ei;
- Ateliere de lectură cu copiii/ părinții/ diverși invitați;
- Organizarea de activități de citire cu voce tare cu prilejul diverselor evenimente naționale sau internaționale, etc.
ACTIVITĂȚILE PROPUSE ÎN CADRUL PROIECTULUI
Pe o insulă vom fi / Și povești noi vom citi
Proiectul a fost demarat la nivelul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” prin activitatea de lectură desfășurată de către doamna director-adjunct, prof. Iris Tănăsescu. Activitatea s-a desfășurat pe data de 3 martie. S-au utilizat resurse atent selecționate pentru preșcolari din lista cărților recomandate din programul ”Citește-mi 100 de povești”: Grupa mare: ,,Ziua buldozerului”, Candage Fleming și Eric Rohman ; Grupa mica-mijlocie: ,,Sus-jos și de jur-împrejur”, Katherinhe Ayres
Primăvara a venit la cele două grupe din grădiniță cu Mărțișor -cărțișor. În spiritul activităților propuse în cadrul programului ”Citește-mi 100 de povești”, de 1 Martie, copiii au dăruit părinților un semn de carte-mărțișor confecționat în grădiniță, iar părinții au dăruit copiilor o carte dintr-o listă de titluri recomandate pentru fondul de carte al grădiniței