Educație alimentară


“Sănătatea e darul cel mai frumos și mai bogat pe care natura știe să-l facă”

Michel de Montaigne


Când vine vorba despre sănătate, fiecare ar trebui să facă tot posibilul pentru a avea o alimentație cât mai adecvată. Dacă organismul primește hrană nesănătoasă, întreaga stare fizică și intelectuală va fi afectată de acest lucru.

Cu scopul de a-i îndruma pe elevi cu privire la adoptarea unui stil de viață echilibrat, a dobândirii unor obiceiuri alimentare sănătoase și a alegerii corecte a produselor alimentare de la raft, la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Pitești s-au desfășurat, în perioada 22-25 noiembrie, activități în cadrul Proiectului “Educație alimentară în școlile din Pitești”, în parteneriat cu Asociația Dăruim Zâmbete – Zâmbete Colorate și cu Vechea Vatră – Băcănie/Brutărie.

Elevii claselor a IV-a A, a IV-a B, a IV-a C, a IV-a D, a IV-a E și a III-a A au urmărit un material video prezentat de coordonatorii din cadrul Asociației Dăruim Zâmbete – Zâmbete Colorate, din care au aflat despre principalele alimente sănătoase care trebuie consumate de copii sau de adulți, despre ponderea consumării acestora, dar și despre rolul negativ pe care îl are consumul exagerat de mezeluri sau dulciuri în dezvoltarea lor fizică și intelectuală. S-au purtat discuții despre energia pe care ei cred că o primesc de la dulciurile consumate înainte de efectuarea unui efort suplimentar, energie care se dovedește a fi falsă, aceasta fiind, de fapt, doar un impuls dat organismului.

Cu sprijinul reprezentatului Brutăriei Vechea Vatră, dar și al voluntarilor din cadrul Asociației Zimbrul Carpatin, copiii au frământat, au modelat și au copt turtă dulce, pe care apoi au savurat-o, conștientizând astfel că alimentele preparate acasă sunt mult mai sănătoase decât cele ambalate.



Activitatea a avut un impact pozitiv în rândul elevilor, aceștia înțelegând că un stil alimentar sănătos îi face, în mod miraculos, să se simtă mult mai plini de energie, ceea ce înseamnă că se vor putea concentra mult mai bine în activitățile zilnice școlare și extrașcolare.

O alimentație echilibrată este un angajament pe care ar trebui să îl privim cu seriozitate, având în vedere că o astfel de alegere are ca rezultat o viață sănătoasă de care ne vom putea bucura vreme îndelungată.