EDUXANIMA – este un concept complex care reuneste o serie de programe si evenimente de informare, comunicare si responsabilitate sociala, de inalta tinuta, privind relationarea armonioasa dintre oameni si animale.
SCOPUL EDUXANIMA este de a promova responsabilitatea sociala, de a educa si indruma, in mod natural, copiii si adultii, catre un mod de viata etic si sanatos.
Primul program din seria de programe EDUXANIMA este un program de educatie care se adreseaza copiilor de varsta scolara si se desfasoara, pentru inceput, in scoli din judetul Arges, urmand sa se extinda la nivel national.
In acest sens, pentru implementarea si derularea in scoli a programului educational Eduxanima, a fost incheiat Contractul de Parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Arges (Nr.906/23.02.2016) si Consiliul Judetean Arges (Nr.2866/23.02.2016).
Elevii implicati vor avea acces la mai multe informatii despre lumea animalelor – comportamentul si nevoile lor, prin participarea la diverse activitati menite sa-i ajute sa constientizeze importanta adoptarii unei atitudini etice fata de animale si ingrijirii responsabile a propriului animal de companie.
Activitatile cuprinse in programul educational Eduxanima:
-Prezentare, citire si discutii pe baza brosurii ”Sa iubim animalele”, oferita gratuit de catre Organizatia EDUXANIMA, scolilor selectate sa implementeze acest program educativ, pe parcursul a minimum 5 ore de curs.
Brosura este elaborata, redactata de Organizatia PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) (Oameni pentru Tratamentul Etic al Animalelor), cea mai mare organizatie pentru drepturile animalelor din lume, cu sediul in S.U.A., avand peste 3 milioane de membri si adepti.
Are functie de suport de curs si cuprinde povesti si teme pentru copii, ce ii ajuta sa inteleaga, sa respecte si sa protejeze animalele.
Alaturi de brosuri, Organizatia EDUXANIMA ofera gratuit si alte materiale educative/informative, in functie de posibilitati.
-Actiuni de informare, de invatare prin:
a.Povesti, discutii, dezbateri;
b.Concursuri tematice de desen, pictura, fotografii, eseuri etc.;
c.Intalniri cu reprezentanti ai unor institutii publice sau societati private (ex. politisti, medici veterinari etc.) pentru cunoasterea notiunilor legislative de baza privind protectia animalelor si informatiilor importante despre igiena si personalitatea animalelor.
-Actiuni in cadrul saptamanii “Scoala altfel”:
a.Organizarea de expozitii de lucrari (desene, machete, fotografii etc.) care sa reprezinte relationarea armonioasa intre oameni si animale, scene din viata animalelor;
b.Vizita la un adapost de animale;
c.Proiectii de filme tematice;
d.Alte activitati legate de relationarea armonioasa om-animal, propuse de cele doua parti.
EDUXANIMA – este o suma de programe si evenimente care se adreseaza:
– copiilor – prin implementarea unor programe de educatie in scoli, activitati educative extrascolare si de divertisment, urmarind imbogatirea informationala despre viata animalelor, formarea unei atitudinii pozitive in relationarea cu acestea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, in drumul lor catre maturitate.
si
– adultilor – prin organizarea de conferinte, simpozioane cu invitati de marca din diverse domenii de activitate, din tara si strainatate:medici, psihologi, profesori, scriitori, artisti, lideri de opinie, reprezentanti ai organizatiilor si institutiilor nationale si internationale, ai mediului academic, personalitati internationale de prestigiu etc. – urmarind informarea si constientizarea populatiei cu privire la legatura dintre respectul fata de viata animalelor si un mod de viata sanatos si etic.
Partenerii si adeptii EDUXANIMA sunt personalitati marcante ale vietii publice internationale si nationale, institutii publice , organizatii internationale de prestigiu, institutii/societati private de elita.
EDUXANIMA, pentru extinderea parteneriatelor, se adreseaza personalitatilor societatii romanesti/straine si celor mai putin cunoscute care, prin activitatea lor profesionala sau prin preocuparile personale, contribuie la buna stare a comunitatii și care pot contribui, de asemenea, la promovarea valorilor umane si a unei educatii de cea mai inalta calitate.
Organizatia EDUXANIMA – Activitate si Obiective
Organizatia EDUXANIMA are ca obiective principale implicarea in educatia copiilor de varsta scolara, informarea populatiei prin evenimente/ conferinte tematice, eradicarea fenomenelor de abandon si a relelor tratamente asupra animalelor, legislatie corecta in domeniu si aplicarea ei.
Membri de onoare ai organizatie sunt maestrul Gheorghe Zamfir si Printesa Maja de Hohenzollern, activ implicati in activitatile si evenimentele organizatiei.
Programul educational Eduxanima
Eduxanima si-a inceput activitatea odata cu evenimentul de lansare al Programului Educational pentru scoli, in anul 2016 – un concept complex care reuneste o serie de evenimente de informare, comunicare si responsabilitate sociala, de inalta tinuta, privind relationarea armonioasa dintre oameni si animale.
Scopul programului educational este de a promova responsabilitatea sociala, de a educa si indruma, in mod natural, copiii si adultii, catre un mod de viata etic si sanatos.
Parteneri in desfasurarea activitatilor din cadrul programului educational, sunt Inspectoratul Scolar Judetean Arges (Contractul de Parteneriat Nr.906/23.02.2016), Consiliul Judetean Arges (contract de parteneriat nr.2866/23.02.2016, Biblioteca Judeteana Arges (contract de parteneriat nr. 252/29.01.2018) si Organizatia PETA Germania.
Pana in prezent, Programul educational Eduxanima a fost introdus in zece scoli din Pitesti, urmand sa se implementeze in intreg judetul.
Proiectul de sterilizari gratuite a animalelor
Un alt obiectiv important, in curs de implementare, este derularea proiectului de sterilizare gratuita a animalelor, caini si pisici, pentru a opri inmultirea necontrolata si nedorita a animalelor cu stapan, in scopul prevenirii/stoparii abandonului din proprietate privata. Proiectul include si actiuni, de asemenea gratuite, precum deparazitare externa, microcipare, inregistrare in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), oferirea de accesorii, in functie de necesitati si prioritati.
Programul va fi dezvoltat, in baza parteneriatelor cu primariile, cu precadere in mediul rural.
PETA – Partenerul EDUXANIMA
PETA – People for the Ethical Treatment of Animals- (Oameni pentru Tratamentul Etic al Animalelor) reprezinta cea mai mare organizatie pentru drepturile animalelor din lume, cu mai mult de 3 milioane de membrii in toata lumea.
Activitatea Organizatiei PETA este indreptata catre educare si informare, investigatii asupra situatiilor de cruzime fata de animale, legislatie, organizarea de evenimente speciale, implicarea celebritatilor, cercetare, actiuni de salvare a animalelor din situatii critice, campanii.
PETA Germania va sustine, pe termen lung, proiectul de sterilizare Eduxanima, proiect care reprezinta obiectul protocolului de colaboare propus intre Organizatia Eduxanima si Consiliul Judetean Arges.
Director Program Eduxanima,
Ec. Andra Arsene
LECȚIE DESCHISĂ
în cadrul Proiectului Internațional Eduxanima
la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
Amfiteatrul „Mihai Eminescu”
Miercuri, 24 octombrie 2018, ora 10.00
PARTICIPANȚI:
- Carmen Arsene-Constantinescu, Președinte Eduxanima
- Andra Arsene, Manager Eduxanima
- Harald Ullmann, Președinte PETA Germania
- Sylvie Bunz, Senior Marketing Manager PETA
- Andrea Mueller, Consultant PETA
- Elli Jana Hoger, Campaigner animale de companie PETA
- Noah Wanker, TV, PETA
- Mihaela Crișan, Inspector Școlar General Adjunct ISJ Argeș
- Marian Haiducu, Director Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
- Iris Tănăsescu, Director Adjunct Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
- Nadia Pantazică, Coordonator programe și proiecte educative școlare și extrașcolare Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
- Clasa a IV-a D, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, profesor pentru învățământul primar Elena Proistosescu
- Alin Neagoe, Președinte Asociația Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești (APESMEP)
Detalii despre activitățile din anii precedenți găsiți aici și aici.