CUT!

ERASMUS +…în școala noastră – încă o oportunitate și o provocare  



Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Piteşti, anunţă calitatea de partener asociat european în cadrul proiectului Erasmus+ (Proiect de parteneriat strategic pentru educaţie şcolară – cooperare pentru inovaţie şi susţinerea schimbului de bune practici în domeniul şcolar) intitulat CAT! – Preventing alcohol abuse among pre-adolescents‟, începând cu data de 01.09.2023.


Context


Preadolescenții (vârsta 11-14 ani) și tinerii reprezintă o populație deosebit de expusă riscului de abuz de alcool, deoarece este adesea percepută ca un mijloc de acceptare în cadrul grupului. Din punct de vedere psihologic, consumul și abuzul de alcool în rândul preadolescenților este adesea declanșat de factori care stau la baza formării identității, acceptarea de către grup, conformitatea cu mainstream-ul, teama de excludere, bullying, riturile de trecere, provocarea Preadolescența se caracterizează, de asemenea, printr-o utilizare sporită a dispozitivelor electronice (de exemplu smartphone-uri, computere, jocuri video), a serviciilor bazate pe internat (de exemplu, rețelele sociale, internetul, jocurile video bazate pe internet etc.) și o autonomie sporită în viața de familie și socială, toți factori care joacă un rol în formarea minții tinerilor.

În același timp, adulții, inclusiv părinții și educatorii, care ar trebui să fie responsabili cu îndrumarea și educarea tinerilor, se luptă atunci când sunt pusi în fața problemei abuzului de alcool în rândul preadolescentilor. Pe de o parte, ei nu sunt conștienți de problemă, deoarece cred că este ceva ce privește tinerii într-o etapă ulterioară. Pe de altă parte, nu știu cum să-i facă față: au dificultăți în a citi semnalele unor comportamente potențial riscante și, atunci când depistează o situație de consum sau abuz de alcool, nu știu cum să o rezolve.


Obiective


Proiectul va viza în mod direct băieții și fetele preadolescenti din școală, în contextul în care aceștia reprezintă cel mai bun grup țintă pentru a preveni într-un stadiu incipient abuzul de alcool și alte comportamente riscante. Totodată, sunt vizați direct și părinții, educatorii și personalul de asistență psihologică, întrucât aceștia reprezintă cei doi actori implicați în principal în creșterea și educarea tinerilor între 11-14 ani.

Obiectivele specifice includ:
– Creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema abuzului de alcool
– Prevenirea comportamentelor riscante care conduc în cele din urmă la abuzul de alcool
– Dezvoltarea strategiilor de răspuns pentru a aborda problema abuzului de alcool în rândul preadolescentilor

Grupuri țintă

Principalele grupuri țintă ale proiectului sunt:
​​- elevi cu vârste între 11 și 14 ani
– Familii
– Personal de sprijin psihologic
– Profesori


Activități


Activitățile proiectului vor fi organizate în următoarele etape:

Faza 1 – Seria video

Această fază este dedicată realizării unui set de videoclipuri, unul adresat în mod special elevilor, celălalt părinților, pentru a trata subiectul consumului și abuzului de alcool. 

Faza 2 – Ghid practic

Această fază constă în implementarea unui Ghid practic pentru cadrele didactice conducătoare și personalul de sprijin psihologic care lucrează în școli în înițierea și implementarea activităților educaționale în școli.

Faza 3 – Lecțiile învățate și raportul de recomandări de politici

Această fază constă într-o bază de date de bune practici, lecții învățate și recomandări de politici pentru a informa și influența viitoarele politici pe această temă la nivel local, regional, național și UE.

Faza 4 – Activitate de instruire

Un curs de formare care implică 7 participanți din țările partenere este organizat de AIDD – „Associazione Italiana contro la Diffusione del Disagio giovanile” cu scopul de a promova utilizarea rezultatelor intelectuale; să ofere utilizatorilor finali competențele și informațiile referitoare la tema abuzului de alcool în rândul elevilor.

Faza 5 – Evenimente de promovare

Vor fi organizate o serie de evenimente în vederea diseminării rezultatelor atinse, a metodologiei implementate și a rezultatelor produse în proiect. Participanții la evenimentele de promovare vor fi cadre didactice, personal de sprijin psihologic și factori de decizie.



Ca produs final al proiectului, se doreşte crearea şi diversificarea unei colecţii de resurse educaţionale şi metode folosite în asigurarea unei educaţii cu privire la tematica proiectului. Aceasta va include metode de lucru, propuse şi testate în timpul activităţilor naţionale şi internaţionale. Metodele vor fi descrise în detaliu, inclusiv comentariile si feedback-ul profesorilor.


Detalii despre partenerii contractuali și partenerii asociați în proiect, găsiți accesând link-urile de mai jos:

https://cut.pixel-online.org/contractual-partners.php

https://cut.pixel-online.org/associated-partners.php


Sursa: https://cut.pixel-online.org/project-description.php