Climate Action Project


Proiectul internațional numit “Climate Action Project” a avut ca scop conștientizarea elevilor și a societății în general cu privire la pericolul schimbărilor climatice asupra mediului prin intermediul educației.

Centrat pe elevi și acțiunile lor, proiectul a propus o călătorie de 6 săptămâni, alături de peste 25.000.000 de elevi din peste 135 de țări de pe toate continentele, având ca obiectiv principal schimbarea comportamentului elevilor față de mediul înconjurător prin procesul educativ. Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie 2020, în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature) și NASA (National Aeronautics and Space Administration) și a fost susținut și diseminat în media în 45 de țări, inclusiv prin BBC, CNN și National Geographic.


Colaj Andreea Popescu

Pe parcursul celor șase săptămâni de lucru, elevii clasei a VII – a D, îndrumați de doamnele profesoare Lavinia Orășanu și Corina Dumitrescu, au avut posibilitatea de a experimenta o serie de modalități de învățare colaborativă: brainstorming, rezolvarea de probleme, explorarea, cercetarea, creativitatea, empatia, crearea de produse ale învățării, gândirea critică, diseminarea. Cu alte cuvinte, elevii au pus în practică ceea ce au învățat în tot acest timp, reușind să își îmbunătățească abilitățile de exprimare scrisă și orală în limba engleză, abilitățile informatice și digitale, de lucru în echipă, au surprins exemple concrete de schimbări climatice și efecte negative ale acestora, nu numai în zona în care locuiesc, ci și în alte țări ale lumii.

Săptămâna 1: În ce constau schimbările climatice și ce definiție puteți da acestui fenomen? Ce produc schimbările climatice în zona unde locuiți? – elevii clasei a VII-a D au contribuit la lansarea celei mai lungi liste de cauze ce stau la baza schimbărilor climatice.

Săptămâna 2: Care sunt efectele schimbărilor climatice pe plan local? E momentul să plantăm!

Săptămâna 3: De la local la global: care sunt cauzele și efectele schimbărilor climatice la nivel global? Comunicați cu elevi din alte țări.

Săptămâna 4: Care ar fi potențialele soluții? – elevii au venit cu soluții practice pentru a realiza cea mai lungă listă a soluțiilor pentru această problemă stringentă.

Săptămâna 5: Interacțiuni live și webinarii cu experți în domeniu.

Săptămâna 6: Acționați și aduceți schimbări viabile!            



Proiectul s-a desfășurat în cadrul orelor de fizică și de limba engleză, alternând învățarea curriculară cu cea interdisciplinară, sincron, și asincron, aducând un plus dezvoltării elevilor, atât informațional cât și civic, într-o manieră alternativă sistemului educațional clasic. Mai multe acțiuni întreprinse de elevi și profesori din întreaga lume pot fi găsite pe site-ul proiectului Climate Action Project, accesând link-ul: http://www.climate-action.info.