Programul Educațional Piky – Monitorizarea calităţii apei în spaţiul de activităţi educative în aer liber

Pe 29 octombrie 2018, cu ocazia şedinţei din cadrul Comisie de Ştiinţe (fizică-chimie-biologie) a avut loc activitatea experimentală de determinare a indicatorilor de calitate a apei. Această activitate s-a desfăşurat în spaţiul de activităţi educative în aer liber al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” cu elevi din clasele a VII-a, coordonaţi de doamnele profesoare Domnica Stanciu, Amalia Buga, Nicoleta Georgescu, Elena Surdeanu şi Lavinia Orăşanu.

Pentru a stabili calitatea apei, sunt măsurate anumite caracteristici biologice, chimice şi fizice ale acesteia. S-au realizat determinări ale temperaturii aerului, temperaturii apei, pH-ul apei, oxigenului dizolvat şi turbiditatea apei. S-a folosit kit-ul de determinări „World Monitoring Challange”, pus la dispoziţie de SC Apă-Canal 2000 SA, în cadrul Programul Educaţional Piky derulat în parteneriat cu şcoala noastră, utilizând probe de apă recoltate de la Izvorul Craiovei şi Lacul Ştrand.

Aceste analize sunt verificări de rutină care oferă o indicaţie preliminară şi imediată cu privire la sănătatea şi calitatea apei, în urma cărora se poate determina cu uşurinţă dacă apa este poluată.

Elevii au realizat în mod direct determinări, într-un mediu relaxat, au descoperit lucruri interesante şi utile. Ori de câte ori este posibil, elevii trebuie puşi în situaţia de a acţiona, de a reacţiona, de a manifesta atitudini. Curiozitatea lor faţă de natură trebuie permanent menţinută şi transformată într-o puternică dorinţă de a afla mai mult şi de a înţelege ceea ce se întâmplă dincolo de aparenţe.

Şcoala noastră participă activ la educarea copiilor în ceea ce priveşte rolul şi importanţa apei, folosirea raţională a acesteia, protejarea mediului înconjurător, respectul pentru natură.