Amfiteatrul ,,Mihai Eminescu”
Update 01.09.2023: În vacanța de vară 2022-2023, Asociația Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești a reabilitat Amfiteatrul ,,Mihai Eminescu”, un spațiu multifuncțional având destinație de sală decurs, sală de conferință și sala de festivități. Proiectul a inclus și recondiționarea picturii simbol de inspirație eminesciană, realizată de prof. Elena Zavulovici, în anul 2002, fost cadru didactic al instituției de învățământ. Restaurarea a fost efectuată de Constantin Raluca, fostă elevă a instituției de învățământ. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit de-a lungul acestei veri în toate demersurile de reabilitare a unor spații ale instituției de învățământ!
Update 2022. Fragment din interviul acordat de prof. Renata Alexe revistei ,,Aripi” a Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești.
Reporter (Emanuel Mazăre): Foarte multe lansări de carte, premieri s-au desfășurat în Sala Eminescu. Pictura din unele săli de clasă o are ca autor pe doamna prof. Elena Zavulovici și conține multe motive prezente în literatură. Puteți să ne detaliați aspecte ale colaborării cu autoarea pe această temă?
Renata Alexe: – Desigur, mă refer la Sala Eminescu, doamna profesor Gabriela Pendiuc, atunci directoare a școlii, dorea ca această sală să aibă o pictură, să creeze bucurie acelora care o priveau. Nu dorea ceva trist pentru copii. Am ales câteva teme reprezentative ale creației lui Eminescu: natura, iubirea, soarta omului de geniu, cosmogonia. În funcție de acestea, am selectat poeziile „Fiind băiet păduri cutreieram…”, „Călin (file din poveste)”, „Luceafărul”, „Mai am un singur dor”, „Scrisoarea I”. Deasupra ușii, se ridică imaginea poetului, surprinsă în momente de adâncă meditație: „Când cu gene ostenite sara suflu-n lumânare… ”(Scrisoarea I). Pe schema creată de doamna prof. Zavulovici au pictat, având cartea în mână și citind secvențele indicate, două eleve de la Liceul de arte „Dinu Lipatti” Pitești, Maria și Anisia din clasa a XII-a. A fost foarte mult de lucru, mai ales că doamna profesor era foarte pretențioasă. După ce a realizat mai multe scene din școală, un elev i s-a adresat cu formula: „Doamna Fresca”. Mi-a făcut plăcere să colaborez. Era un imperiu al artei–poezie, pictură, declarație.
Imagini de la reabilitarea din vara anului 2018:
Amfiteatrul ,,Anotimpurile”