Statuia poetului național Mihai Eminescu





Update 2022. Fragment din interviul acordat de prof. Renata Alexe revistei ,,Aripi” a Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Existența statuii marelui nostru poet național Mihai Eminescu, în parcul școlii, vi se datorează și dumneavoastră în mare măsură. Puteți să ne redați succint filmul evenimentelor de la acel moment?

Renata Alexe: – După ce școala a primit numele de Mihai Eminescu, a fost confecționat bustul din hol. S-a hotărât ca Ziua Școlii să fie 15 ianuarie, s-a dezvelit bustul, s-a oficiat o slujbă în prezența invitaților, oficialităților. Elevul Andrei Oproiu, din clasa a VI-a, a rostit un cuvânt emoționant. Sculptorul a fost prof. Vasile Rizeanu, director al Școlii Populare de Artă Pitești. Statuia din fața școlii a fost ridicată în anul 2000, când se împlineau 150 de ani de la nașterea poetului. Vasile Rizeanu este sculptorul care a lucrat-o, marmura soclului fiind pusă la dispoziție de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, prin bunăvoința directorului de la acea vreme, Silvestru Voinescu. Ulterior, aceasta a fost înlocuită. Eleva Raluca Georgescu, din clasa a VI-a F, a recitat o poezie, creație proprie, apoi s-a oficiat serviciul religios, a fost sărbătorit momentul 15 ianuarie – Ziua Școlii, ziua poetului. Impresionantă a fost seara precedentă, când bustul de bronz a sosit în fața școlii. Eminescu era frumos realizat, Vasile Rizeanu a turnat viața în material, dezvăluind o frunte înaltă, nobilă, demnă. M-a frapat răceala bronzului. Era și normal, dar am simțit căldura acelei clipe. Noaptea era senină, luna își cobora  lumina, alături scânteia Luceafărul. În seara următoare, luceafărul nu mai scânteia alături de lună. „Asta a fost pentru noi”, a spus prof. Paul Smadea, director adjunct la acea vreme. Poate, dar cred că a fost lumina pentru școală și pentru suflarea ei, care scânteiază și acum.


Col. (R) Alexandru Marin, surprins depunând flori la statuia poetului Mihai Eminescu (ianuarie 2016)