În perioada 29 iunie – 5 iulie 2021, Republica Moldova a găzduit ediția din acest an a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori, JBMO 2021, eveniment organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Datorită situației efective de pandemie, JBMO 2021 a fost organizat online, într-un format virtual.
Societatea de Științe Matematice din România a selectat în prima jumătate a acestui an, prin Olimpiada Națională Gazeta Matematică și trei baraje de calificare, un lot național format din cei mai buni 6 elevi din țară la nivelul claselor a VII-a și a VIII-a, lot din care a făcut parte și Emanuel Mazăre, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești.
România se află la cea de-a 25-a participare la Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori, JBMO 2021. La această ediție au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia – țări oficiale, precum şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franța, Filipine, Indonezia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova (echipa B ), Tadjikistan și Turkmenistan – țări invitate. Elevii români au obținut următoarele rezultate:
Medalii de aur: Ionuț Gabriel Stan (clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București) – punctaj maxim Elisa Ipate (clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București), Emanuel Mazăre (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești).
Medalii de argint: David Ghibu (clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Călărași), Radu-Ionuț Stoleriu (clasa a VII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași), Andrei Vila (clasa a VII-a, Liceul Internațional de Informatică, București).
Echipa României a fost condusă de profesorii: Marius Perianu, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina (team leader, membru al Board-ului JBMO), Cristian-Teodor Mangra, Colegiul Național „Tudor Vianu”, București (deputy leader), Marius-Cristian Lazăr, Colegiul Național Iași (observator) și Dănuț Aramă, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași. (observator).
Pentru fiecare echipă, concursul s-a desfășurat într-un centru de examen național, cu supraveghere video, monitorizată de țara organizatoare. În România, centrul de examen a fost organizat, în condiții excelente, la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București. În clasamentul neoficial pe națiuni, România a ocupat detașat locul întâi cu 193 de puncte, la mare distanță de celelalte locuri de pe podium (Bulgaria – 120 de puncte, respectiv Turcia – 111 puncte).
Felicitări Emanuel, ai adus cel mai bun rezultat Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, de la înființarea sa, o performanță extraordinară. Știm că nu te vei opri aici! Succes!
Sursa: Pagina de Facebook a Societății de Științe Matematice din România