Un proiect al Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești, din 15 ianuarie 2000
15 Ianuarie 2025 a reprezentat pentru Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești o zi strălucitoare, de confirmare a valorii sale și a aprecierii de care se bucură. Au fost celebrate în această zi patru evenimente: Ziua Culturii Naționale, 175 de ani de la naștere poetului național Mihai Eminescu, Ziua Școlii – 59 de ani de la înființare, cât și 25 de ani de la dezvelirea statuii lui Mihai Eminescu situată în curtea instituției, singurul monument din Municipiul Pitești dedicat poetului nostru național.
Despre dezvelirea statuii în urmă cu 25 de ani, site-ul școlii https://scoala11.eu/ notează: A fost un eveniment intens mediatizat ce a debutat cu o slujbă religioasă în prezența multor invitați de marcă ai științei, educației, culturii, artei, dar și a oficialităților locale. Autorul sculpturii a fost prof. Vasile Rizeanu, director la acea vreme al Școlii Populare de Artă Pitești. Statuia din fața școlii a fost ridicată în anul în care se împlineau 150 de ani de la nașterea poetului.
În debutul activităților dedicate acestei zile, la ora 10.00, cei mici s-au îndreptat spre statuia lui Eminescu din curtea școlii și i-au oferit poetului național, care-i privea înduioșat din urma a aproape două veacuri, câte un trandafir roșu – un gest care de-a lungul timpului se va îmbogăți și va căpăta pentru ei semnificații din ce în ce mai profunde: dragoste pentru poetul nostru național, pentru școala lor, pentru ființa poporului strânsă în creația poetică.
La ora 11.30, în cancelaria școlii, s-a desfășurat un moment de mare încărcătură emoțională: înconjurați de flori și de prăjituri care purtau imagini semnificative, într-o atmosferă elegantă, dar caldă, s-au reunit partenerii educațională care sunt, cu toții, elemente-cheie în succesul școlii: reprezentanții Consiliului Județean Argeș, domnul Adrian Dumitru BUGHIU, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, reprezentanții ISJ Argeș, inspector general adjunct, doamna prof. Cătălina DUMITRAȘCU, domnul inspector Sebastian FLORESCU, presa piteșteană, conducerea actuală, dar și cea anterioară a Asociației Părinților Elevilor Școlii ,,Mihai Eminescu” Pitești (APESMEP), foste cadre didactice, părinți, actualele cadre didactice. S-a vorbit despre excelență, despre recunoștința față de eforturile generațiilor de cadre didactice care au constituit tradiția culturală atât de semnificativă a școlii, s-au făcut proiecte și s-a accentuat înrâurirea spiritului eminescian asupra acestei școli.
La ora 12.30, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”, protejați de mitul eminescian reprezentat în imagini semnificative reprezentate pe pereții sălii, elevii, coordonați de către profesorii lor, au demonstrat cu eleganță că sunt ghidați în viață de valori esențiale: arta, creația, demnitatea, eleganța. Iată-ne astăzi aici, o școală înnobilată de numele lui Eminescu, aflată pe un drum inițiatic al cunoașterii prin Eminescu, spre o treaptă superioară a devenirii noastre, au spus cei trei elevi prezentatori de la clasa a VII-a D: Daria ION, Daria OLARIU, Radu COSTIN, coordonați de doamna profesoară Iris TĂNĂSESCU.
Au urmat momente artistice semnificative și premierea elevilor din școală câștigători la a XXIV-a ediție a Concursului Județean de Creație Literară și Plastică „Mihai Eminescu”.
Surpriza cea mare a venit pe neașteptate: alături de copiii emoționați, de cadrele didactice din școală, a fost domnul inspector școlar general al ISJ Argeș, prof. Dumitru TUDOSOIU, care le-a apreciat acestora activitățile, spre mândria și bucuria copiilor, dar și a cadrelor didactice.
Mai întâi, a fost prezentat un moment artistic pregătit de Ansamblul „Tradiții” al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, coordonat de doamnele profesoare pentru învățământul primar Corina BARBU și Carmen IONESCU. Au fost cântate și jucate: „Hora românească”, mai apoi, eleva Ana CÂRSTEA a redat melodia „Românie, mândru plai” și, mai apoi, a fost executată o suită de dansuri din Argeș. În dansurile populare, românul și-a exprimat artistic, într-o formă unică, sentimentele, elanurile, luptele și speranțele legate de viața sa de zi cu zi. Dansul popular este mișcarea apelor, a grânelor, a vântului și a omului, toate într-o armonie perfectă, iar Mihai Eminescu a avut de foarte tânăr o permanentă preocupare pentru folclorul românesc, mărturie fiind multitudinea de caiete cu însemnările din folclor. De altfel, folclorul savant al poeziei eminesciene a exprimat cele mai profunde idei filozofice, după cum spunea George Călinescu.
După premierea câștigătorilor la secțiunea de creație literară, care s-a realizat cu diplome și cărți oferite în dar de Editura Paralela 45, a urmat un moment plin de lirism, care a purtat, pentru câteva minute, întreaga asistență în lumea secolului al XIX-lea, când Mihai Eminescu și Veronica Micle își trăiau iubirea și durerea. Corespondența dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a fost pusă în scenă de elevii Olivia NICOLAESCU și Edward PRIBOI din clasa a VI-a A, coordonați de doamna profesoară Miana POPA.
Toate-s vechi și nouă toate… Prin dansul modern s-a exprimat aceeași bucurie de viață, aceeași dorință de libertate, într-un moment artistic de street dance pregătit de micile îndrăznețe de la clasa a II-a B, coordonate de doamna profesoară pentru învățământul primar Nadia PANTAZICA.
A urmat premierea elevilor câștigători la Secțiunea de creație plastică, după care a reintrat pe scenă Corala „Eminescu”, coordonată de domnul profesor Nicolae IANCU, care a impresionat adânc prin execuția de mare expresivitate a unor melodii pe versuri eminesciene: „Și dacă”, „Pe lângă plopii fără soț”, „După ce atâta vreme”. Corul școlii redevine, alături de revista „Aripi” și suplimentul literar „Arcade”, cât și de alte elemente, un simbol al artei la nivel de excelență. Muzica, în poezia lui Eminescu – scria academicianul Constantin Popovici – e un component indispensabil, care se impune pe tot parcursul ei. Cu cât te apropii mai mult de poezia lui, cu atât culorile ei, ale poezie, se împletesc într-o armonie muzicală de o rară frumusețe.
A urmat un moment cu o semnificație emoționantă: acordarea premiilor „ELENA MARIN” și „MIHAI EMINESCU”, unor elevi ai școlii care au impresionat comisia concursului, de către directorul școlii, prof. dr. Marian HAIDUCU. A.P.E.S.M.E.P. a oferit celor două câștigătoare câte 500 de lei.
Finalul serbării a exprimat liric dragostea pentru Eminescu, prin melodia Eminescu (muzică și versuri Doina și Ion Aldea Teodorovici), interpretată de eleva Antonia ROGOJINĂ, clasa a III-a E, coordonată de doamna profesoară pentru învățământul primar Luiza ZAMFIRA.
Astazi, poporul român își reaminteste de poezie, de literatură și de poetul său național. Caracterul de poet național al lui Mihai Eminescu nu poate fi negat, din moment ce majoritatea românilor știu versuri eminesciene, chiar dacă nu-și dau seama… mulți probabil că le-au auzit și le-au reținut… pentru că poezia sa circulă, spusă de vânt, de șopotul apelor, de elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești. Aceste cuvinte au încheiat momentele artistice, dar ziua a fost în mod circular închisă, pentru a marca eternizarea iubirii față de Eminescu, cu elevii de gimnaziu care au depus câte un trandafir roșu la statuia poetului național.
Mulțumiri
Mulțumim pentru prezența la eveniment a domnului inspector școlar general al ISJ Argeș, prof. Dumitru Tudosoiu, a doamnei inspector școlar general adjunct prof. Cătălina Dumitrașcu și a domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Boghiu.
Mulțumim tuturor invitaților noștri pentru participare și pentru cuvintele frumoase adresate.
Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment:
Asociația Părinților Elevilor Școlii Mihai Eminescu Pitești (Andreea Ionescu) 💰
Florăria L’Ile des Fleurs (Ramona Șerban)💐
Cofetăria RibanaEve (Natalia Stan)🎂
Semina Catering (Cosmin Enache)🍱
Editura Paralela 45 Pitești 📚
Agenția de Marketing Black Sheep (Andreea Preda)🎬
UWE Photography Official (Cristian Romeo Tomoiu)📸
Cristina Vișinescu🌷
Filmul evenimentului, realizat de Agenția de Marketing Black Sheep (Andreea Preda):
Fotografii de la eveniment, realizate de UWE Photography Official (Cristian Romeo Tomoiu):
Program
Promovarea proiectului