Cambridge Assessment English – în premieră la școala noastră



Ziua de 15 iunie 2019 marchează un moment important pentru şcoala noastră odată cu organizarea primei ediţii de examene Cambridge, în parteneriat cu British Council România. Aşa cum anunţam anterior, centrul nostru de pregătire şi testare a organizat examenul Key English Test pentru un număr de 52 de elevi, aparţinând atât Școlii “Mihai Eminescu”, cât şi altor şcoli din oraş.

Candidaţii au parcurs 3 probe distincte. Proba de Speaking s-a desfăşurat în două etape, pe echipe de câte 2 elevi. Proba de Reading şi Writing, care a durat 1 oră şi 10 minute, precum şi cea de Listening – 20 de minute, cuprind o gamă foarte largă de itemi de evaluare a cunoştinţelor generale de limba engleză, dar şi specifice unor teme de interes pentru vârsta elevilor de gimnaziu.

Toate tipurile de itemi și întrebări se bazează pe situații autentice și testează toate cele patru competențe – vorbire, scriere, citire și ascultare, de aceea pregătirea pentru examene îi ajută pe elevi să-și dezvolte competențele de care au nevoie în cadrul sau în afara orelor de curs. Examenele cuprind itemi și tipuri de întrebări motivante care fac învățarea plăcută, eficientă și plină de satisfacții



Acest tip de examen ajută elevii să își dezvolte competențele lingvistice și să-și îmbunătățească limba engleză pas cu pas, vizează un anumit nivel al Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL) și oferă un sistem de verificare a acestor competenţe în afara orei de curs, cu o echipă de examinatori externi, special antrenaţi pentru fiecare nivel.

Mai mult, examenele au ca rezultat o diplomă internațională, care este recunoscută de mii de instituții și angajatori, precum și de Ministerul Educației Naționale din România. Având în vedere că recunoașterea examenelor de către Ministerul Educației Naționale este, de asemenea, structurată pe nivelurile CECRL, pregătirea pentru examene este în conformitate cu programa școlară. 

Examenele Cambridge English reprezintă o alegere din ce în ce mai frecventă pentru: 

  • a echivala proba de competență lingvistică pentru admiterea la clasa a 9-a cu program intensiv sau bilingv de predare a limbii engleze;
  • a echivala proba de competență lingvistică de la Bacalaureat;
  • a studia la universități prestigioase din România sau din afara țării;
  • a dovedi nivelul de limba engleză angajatorilor pentru un stagiu profesional sau recrutare.


Mai mult sau mai puţin temători, candidaţii au trăit o experienţă unică şi foarte valoroasă. Deşi emoţiile au fost prezente, tinând cont că pentru elevii de clasele a VI-a şi a VII-a era chiar primul examen din viaţă şi acela la o limbă străină, impresiile generale au fost pozitive, iar cei mai mulţi dintre ei şi-au schimbat fizionomia temătoare de la început într-un chip vesel şi zâmbitor la finalul zilei!