Educația ne unește


Ministerul Educației Naționale a lansat vineri, 29 martie, viziunea sistemică „Educația ne unește”, în cadrul unui eveniment organizat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, din București.


Documentul de poziție lansat propune structurarea rolului educației, implicit rolul sistemului național de învățământ, pe cinci valori fundamentale: încredere, echitate, solidaritate, eficacitate și autonomie, care să se regăsească în cinci principii: centrarea pe elev, flexibilitate, calitate măsurabilă, colaborare, subsidiaritate.

Cred că educația este cel mai important capitol din viața fiecărui om, un veritabil liant social, iar educația, în general, și cu atât mai mult o educație a viitorului trebuie să conțină și să implice aceste valori. Școala este un model integrator. În jurul școlii adunăm părinții, în jurul școlii adunăm comunitatea și, din această perspectivă, este esențial să reclădim încrederea în școală. Încrederea este temelia unei construcții durabile de școală destinată unei societăți moderne” (Ecaterina Andronescu).


Ministerul Educației Naționale a lansat invitație către toți factorii responsabili, să participe, în următoarea perioadă de timp, la dezbaterea ideilor propuse, pentru consolidarea unei viziuni moderne asupra formării elevilor și studenților, care urmează a fi transpusă într-un cadru legislativ corelat cu perspectivele socioculturale și economice ale României viitorului.

Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești a organizat la data de 16 mai 2019 un eveniment-dezbatere pe această temă, la care au fost prezente toate cadrele didactice și reprezentanți ai Asociației Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești (APESMEP) .


Documentele supuse analizei, parte componentă a acestei viziuni sistemice sunt postate aici si aici. Pe baza lor a fost dezvoltat cadrul unui dialog constructiv pentru educația viitorului.

S-au identificat aspecte pozitive ale viziunii, dar și aspecte care îngrijorează și s-au stabilit recomandări. S-a constatat că profesorii privesc cu ingrijorare schimbările care urmează și s-a evidențiat dorința acestora ca recomandările lor să fie luate în considerare.


Imagini de la eveniment: