Monitorizarea calităţii apei la Izvorul Craiovei



            Săptămâna trecută, zilele de 24 şi 25 octombrie 2019 nu au fost nişte zile oarecare pentru elevii claselor a VI-a D şi a VII-a D. În spiritul tradiţiei anuale, sub atenta îndrumare a profesorilor de la catedra de ştiinţe a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”-Piteşti, aceşti elevi au participat la ziua de monitorizare a apei din semestrul I al anului şcolar 2019-2020.



            Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este un program educaţional internaţional menit să stimuleze organizarea şi implicarea publică în acţiunea de protejare a resurselor de apă ale planetei, oamenii de pretutindeni fiind încurajaţi să testeze calitatea apelor prin efectuarea de monitorizări de bază ale acestora. În prezent acest program este coordonat de EarthEcho International, sub denumirea EarthEcho Water Challenge. Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este sărbătorită oficial la 18 septembrie, dar activităţile de monitorizare se pot desfăşura oricând, din 22 martie (când se aniversează Ziua Mondială a Apei) până la 31 decembrie.

            Societatea Apă Canal 2000 SA s-a implicat din anul 2004 în desfăşurarea acestui program la nivel local, în acest sens colaborând cu mai multe şcoli din judeţul Argeş, în cadrul Programului Educaţional Piky. Scopul acestei acţiuni este formarea unei atitudini de respect pentru natură şi dezvoltarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.



            În cadrul acestui program, elevii au realizat determinări ale temperaturii aerului, temperaturii apei, pH-ul apei, oxigenului dizolvat şi turbiditatea apei. Activitatea experimentală s-a desfăşurat în aer liber, la izvorul de apă potabilă din Cartierul Craiovei.

            S-a folosit kit-ul de determinări „World Monitoring Challange”, pus la dispoziţie de SC Apă-Canal 2000 SA, utilizînd probe de apă recoltate de la Izvorul Craiovei. Rezultatele vor fi încărcate pe site-ul EarthEcho (o bază de date internaţională). Aceste analize sunt verificări de rutină care oferă o indicaţie preliminară şi imediată cu privire la sănătatea şi calitatea apei, în urma cărora se poate determina cu uşurinţă dacă apa este poluată.



            Acţiunea a fost monitorizată de doamna inginer Simona Moaghen, reprezentant al SC APA CANAL SA, responsabila proiectului educaţional Piky, care a apreciat implicarea activă a elevilor, cât şi buna colaborare cu profesorii şcolii.

            Prin acţiuni simple precum testarea calităţii apei la nivel local, schimbul de date pe plan internaţional şi luarea de măsuri pentru protejarea resurselor de apă, indivizii, şcolile, întreprinderile şi organizaţiile pot ajuta comunităţile să devină mai sănătoase şi mai durabile.