O delegație a cadrelor didactice din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a participat sâmbătătă, 05.03.2022, la Conferința județeană STOP! Fără abuz, neglijare, exploatare – Apelul la 119, pas necesar pentru combaterea violenței asupra minorilor.
Această amplă mișcare a avut ca scop facilitarea identificării și a raportării cazurilor de violență asupra copiilor, precum și identificarea modalităților de prevenire a acestor situații, la nivelul județului Argeș.
Conferința organizată de Inspectoratul Școlar Județean Argeș, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Argeș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș și Universitatea din Pitești a adus la masa discuțiilor reprezentanți ai instituțiilor publice județene, juriști, psihologi, reprezentanți ai părinților și ai elevilor și peste 500 de cadre didactice.
Conferința a fost deschisă de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care a prezentat proiectul ministerului educației „Din grijă pentru copii”, o inițiativă extrem de amplă de combatere a violenței de toate formele asupra copiilor din societatea românească. Au luat cuvântul d-na Alina Gorghiu, vicepreședinte al Senatului României, d-na Mădălina Turza, coordonatoare a programului „Din grijă pentru copii”, Gabriela Alexandrescu, președinte executive al Organizației Salvați Copiii România, Marin Badea, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, d-na Alina Manea, inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Argeș, profesori psihologi, reprezentanți ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Argeș, reprezentanți ai poliției, judecători, avocați, profesori, părinți.
S-au prezentat și discutat aspecte ale activităților de combatere a violenței asupra copiilor, dintre care, trebuie evidențiată operaționalizarea numărului unic 119, destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”. Astfel, prin apelarea la acest număr de către oricine observă un caz de abuz, copil, profesor, vecin etc, se creează o echipă de intervenție care preia cazul, alcătuită din cadre specializate din punct de vedere psihologic, medical, legal, dar și din reprezentanți ai poliției.
D-na Mădălina Sturza a prezentat o statistică a activităților de combatere a violenței asupra copiilor prin apelarea la numărul 119. Aproximativ, din 36000 de apeluri de la începutul anului, 75% au fost realizate de către vecini, rude, și, din păcate, peste jumătate s-au dovedit cazuri grele de abuz.
Au fost prezentate o multitudine de inițiative din cadrul programului „Din grija pentru copii”, precum desfășurarea a 70 000 de ore de psihoterapie gratuite, formarea cadrelor didactice, activități ample de management al emoțiilor, creearea unui sistem de criminalistică informatică la nivelul Poliției.
Fiecare dintre noi trebuie să participe la combaterea violenței asupra copiilor. Dacă în 2001 84% dintre copii au declarat că sunt bătuți de către părinți, în 2021 numărul acestora este de 46%, așa cum declara d-na Gabriela Alexandrescu.
D-na Alina Gorghiu spunea: Nimeni nu are voie să tacă atunci când vede un abuz!