În anul Centenarului Marii Uniri, noi, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, am ales să exprimăm sentimentele de mândrie patriotică pentru apartenența la marea ființă a poporului român prin crearea unei embleme care să reprezinte simbolic spiritul acestei școli de renume a Piteștiului și care să dăinuiască peste ani, purtând același mesaj către noi generații care ne vor călca pragul.
Noua emblemă a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești este formată dintr-un scut de tip elvețian, cvadripartit în fascie (în brâuri), cu simbolistica rezistenței generațiilor trecute și viitoare prin cultură și educație, element de continuitate a tradiției semnelor heraldice românești în epoca modernă.
În zona centrală este redactată denumirea oficială a instituției de învățământ pe un fundal cu nuanță de cobalt/albastru foarte închis, cod spațiu de culoare RGB #14284b „Very dark blue”, culoare tradițional asociată energiei vii și purității elevilor care-și deschid aripile cunoașterii cu speranță și putere.
Font-ul folosit este denumit “Le Murmure” în limba franceză, a fost creat de designerul Jérémy Landes pe data de 10 septembrie 2018. Folosit ca font de titlu, înălțimea și stabilitatea formelor sale îi dau eleganță, în timp ce detalii inspirate din caligrafie și tehnică tipografică dezvăluie toate noțiunile despre experimentare, cercetare și creativitate, calități pe care ni le dorim pentru elevii noștri. Pentru culoarea font-ului am ales albul imaculat, pur ca sufletul copiilor.
Un alt element simbolic pentru perioada actuală, dar și pentru atitudinea generală a cadrelor didactice și a elevilor școlii, este prezența culorilor drapelului românesc atât în conturul emblemei, ca expresie a patriotismului profund, cât și în paginile cărții prin care se simbolizează permanentul efort al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” de a fi la nivelul excelenței.
În dreapta cărții a fost ales ca simbol imaginea poetului național Mihai Eminescu, care veghează de peste o jumătate de veac asupra acestei instituții, înființate în anul 1966, an specificat în partea de sus a emblemei, încununat de ramuri de măslin, simbol biblic și al educației pentru valori precum pacea, prosperitatea, renașterea și speranța.
Liniile de tip heraldic, cu model, definitivează împărțirea emblemei, sugerând, prin simetrie, echilibrul spre care aspirăm.