Revista „Aripi”




Update 2022. Fragment din interviul acordat de prof. Renata Alexe revistei ,,Aripi” a Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Ați afirmat, într-un număr anterior, că „suntem sub Timp și nu ne putem împotrivi. Ireversibila trecere o să ne aducă înțelepciune, poate, sensibilitate, în ciuda vremurilor dominate de cercetare și de descoperire”. Ați mărturisit că ați revărsat în „Aripi” o combustie internă, greu de definit. Când a apărut revista „Aripi”? – aici nu știu dacă e citat sau nu, dacă punem ghilimele sau nu.

Renata Alexe.: – Actul ei de naștere a fost semnat în 1969. Atunci a apărut seria veche și s-a editat până în 1974, când și-a încetat apariția. A fost o stea în traiectoria publicațiilor școlare! „Și ce revistă!”, spunea admirativ și cu părere de rău, fosta directoare a școlii, regretata profesoară Marieta Ștefănescu.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Cine a fondat publicația?

Renata Alexe: – Ctitorul revistei a fost și rămâne profesorul Petru Stoicescu, profesor de desen, pictor cu deschidere spre poezie, autor al unor plachete de versuri: „Acuarele”, „Zăpadă fierbinte”, „Umbra de jar”. Om de cultură, profesorul Petru Stoicescu este implicat în acest domeniu, deschizând expoziții de pictură în țară și în străinătate, publicând poezie, proză. Seria veche apare cu un colectiv format din învățătoarea Maria Simion, din profesorii Maria Georgescu, Mihai Georgescu și Mihai Gheorghe. A fost o publicație foarte bună, premiată la Concursul Național cu premiul al II-lea, propusă pentru Concursul Revistelor Școlare de la Bruxelles.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Când și cum apare „Aripi”, serie nouă?

Renata Alexe: – După douăzeci de ani. Nu este titlul unui roman, deși, dacă mă gândesc, evenimentele petrecute în școală, unele semnalate în revistă, ar putea deveni subiectul unei scrieri epice. Seria nouă se naște la propunerea unui profesor îndrăgostit de limba și literatura română, de școală și de elevii ei. O străfulgerare care a marcat existența Școlii Nr.11 Pitești, devenită Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”. A fost lansată la 4 mai 1994, în cadrul Muzeului Județean Argeș.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Ați păstrat colectivul redacțional?

Renata Alexe: – Nu. S-a format o echipă nouă, condusă de prof. Petru Stoicescu, redactor-șef, înv. Elena Marin, poet-pedagog, foarte sensibilă și talentată, „o lacrimă de stea”, prof. Ionel Țuță, un Socrate al revistei, director de școală, profesorul Nicolae Costea, director, prof. Cătălin Petrescu, un filozof al poeziei, ing. Diana Camber, poeta cu spirit optimist, prof. Renata Alexe. Aceștia au fost redactori – îndrumători. Ulterior, prof. Nicolae Costea și Cătălin Petrescu s-au retras. Cum observi, am acordat fiecăruia câte un epitet care le-a conturat activitatea.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Cum ați ales coperta și numele „Aripi”, de bun augur, cum putem zice?

Renata Alexe: – Noi, nu. Profesorul Stoicescu a conceput-o. E o poveste. După mărturisirea prof. univ. dr. Radu Stancu, director al Muzeului Județean de Istorie și Științe Biologice Argeș, Petru Stoicescu a privit, într-o seară, zborul unui fluture în jurul unui bec aprins, care l-a inspirat. Desenul a fost concepția sa, apare cu mici modificări pe coperta din seria nouă și se păstrează până în 2014, când revista se întoarce la coperta seriei vechi, pe care actuala redacție o păstrează. De fapt, noi, cei din primul colectiv al seriei 1994, ne-am propus, după dorința prof. Petru Stoicescu, să păstrăm imaginea. „Revista s-a născut și moare în coperta aceasta”, a subliniat Elena Marin, într-o discuție în care se propunea altceva. A fost și părerea prof. Maria Georgescu, legată mult de publicație. A fost și dorința noastră, a redactorilor – îndrumători din 1994, pentru care desenul acelui număr păstrat de 20 de ani și încărcat de amintiri, spune mult. A fost și un sentiment de pietate pentru omul și profesorul Petru Stoicescu.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Din câte cunosc, redacția nu a rămas aceeași. Au plecat pe rând. Cum ați trecut peste aceste întâmplări triste, nedorite?

Renata Alexe: – Din păcate, au fost multe lovituri. Pe rând, neașteptat de dureros, au părăsit scena vieții Petru Stoicescu, Nicolae Costea, Elena Marin, Ionel Țuță. A fost greu, moral și fizic foarte greu. Au venit noii redactori–îndrumători, oameni excepționali, care s-au implicat: învățătorii Vicenția Petrache, Elena Proistosescu, Sorina Grosu, profesorii Florentina Miana Popa, Manuela Elena Dovleac, Floarea Martinescu, precum și alte cadre ale școlii.

Reporter (Emanuel Mazăre): – Cum ați ales genericele: „Eterna lumină ”, „Din viața școlii”, „Ecouri”, „Vă recomandăm să citiți…”, „Caligrafie pe nisip”, „In memoriam”, „Trident”, „Invitatul revistei”?

Renata Alexe: – Le-am propus noi, am orientat elevii în alcătuirea materialelor. Au fost și alte rubrici: „De la inimă la inimă”, „Noutăți literare” și „Tribuna absolvenților”. Exista o cutie poștală „Aripi”, în care elevii puneau întrebări, făceau propuneri. S-a păstrat din 1969, ulterior datorită schimbărilor din colectivul redacțional, a fost mai greu să coordonez tot materialul. Am renunțat la unele. Multe creații erau discutate în cenaclul „Aripi” pe care l-am condus. Multe erau recomandate pentru Concursul Literar „Mihai Eminescu”. Elevii scriau bine eseuri, piese de teatru, proză, comentarii pentru „Didactica”. Profesorul Stoicescu nu accepta orice material. Materialele erau originale.


Update: 10 mai 2019 -Jubileul revistei ,,Aripi”, Teatrul ,,Alexandru Davila” Pitești



Ziua de vineri, 10 mai 2019, va rămâne o zi memorabilă în istoria Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, o sărbătoare plină de eleganță și de strălucire, prin care cadrele didactice și elevii școlii și-au arătat respectul pentru tradiție și pentru cultură. Așa cum mărturisea directorul școlii, Marian Haiducu, „Lansarea numărului jubiliar „Aripi” poartă nostalgica temă a timpului, ca un îndemn spre zborul către viitor al împlinirii tuturor visurilor, fără a uita paşii trecutului, mentorii şi munca susţinută de ambiţie care a construit aripi fiecăruia dintre noi”.



La Teatrul Alexandru Davila s-au întâlnit  pe 10 mai 2019, la ora 16, elevi, cadre didactice și invitați ca să scrie împreună povestea  unei zile frumoase. Zâmbet, eleganță, câte o lacrimă în colțul ochilor, bucuria revederii pentru redactorii din trecut ai revistei…în această atmosferă electrizată de emoție sinceră s-a ridicat cortina și prezentatorii evenimentului, Paula Cremenescu, a VI-a D, și Emanuel Mazăre, a V-a E, au urat tuturor spectatorilor „Bun venit!”, marcând astfel începerea evenimentului de mare anvergură, în care au fost implicați invitați importanți din viața politică și culturală de la nivel național și județean.



Spectatorii au ascultat emoționați imnul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, interpretat de corul școlii, coordonat de doamna profesoară Luminița Marin. Glasuri suave, pure, de copii strălucind de frumusețe și de inteligență: „Școala unsprezece este /Un palat cu mulți copii…” Acestea sunt versuri ale imnului scris de doamnele Luminița Marin, muzica, și Renata Alexe, versuri.



Domnul director Marian Haiducu a invitat-o pe scenă pe doamna Prof. univ. dr. Ecaterina AndronescuMinistrul Educației Naționale, care a oferit, de altfel, un interviu în numărul jubiliar al revistei „Aripi”.  Acesta și-a exprimat aprecierea pentru tradiția culturală a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, pentru domnul director și eforturile acestuia de a promova educația de calitate, pentru elevii școlii și pentru prietenul dânsei, elevul Emanuel Mazăre, pe care   l-a cunoscut cu ocazia interviului dat revistei și care a impresionat-o. Doamna ministru a oferit școlii și revistei diplome de excelență, urând  elevilor Să aveți aripi pentru zboruri înalte!




Discursul domnei ministru a fost urmat de cele ale altor invitați importanți  care și-au exprimat aprecierea pentru revista „Aripi” și pentru ceea ce reprezintă această publicație la nivelul județului Argeș, cât și pentru Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”: domnul Emilian Dragnea, prefectul Județului Argeș, domnul senator Şerban Constantin Valeca, domnul Constantin Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, domnul Dumitru Tudosoiu, Inspector Școlar General ISJ Argeș, domnul Laurențiu Marian Zidaru, viceprimarul Municipiului Pitești, domnul Anton Hader, liderul Alma Mater, domnul conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, scriitorul și publicistul Cristian Cocea, Director Executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, pr. Alin NEAGOE, președinte  al Asociației Părinților Elevilor Școlii „Mihai Eminescu” Pitești, doamna Renata Alexe, fostă profesoară de limba și literatura română a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, membru important al colectivului de redacție al revistei „Aripi”. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, domnul Adrian Dumitru Bughiu, subprefectul Județului Argeș,  doamna Mihaela Crișan, Inspector Școlar General Adjunct ISJ Argeș cât și alți invitați importanți, inspectori, directori de instituții, sponsori, profesori, părinți și elevi.








Poate cei mai emoționați au fost foștii redactori ai revistei, unii dintre ei chiar facând parte din primele colective redacționale ale revistei „Aripi”, care au fost onorați prin acest jubileu al celei mai longevive reviste școlare din Argeș.


Domnul director Marian Haiducu a chemat pe scenă întregul colectiv redacțional de elevi al revistei „Aripi la jubileu”, oferindu-le diplome și reviste. Au fost felicitați și aplaudați  de asistența numeroasă care privea cu încântare spre acești copii minunați care poartă și promovează valorile fundamentale într-o lume a kitsh-ului și a falsului.


Cu ajutorul unor sponsori generoși, care susțin cu căldură activitățile educative din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, s-au organizat cu acestă ocazie o serie de tombole care au implicat toți copiii școlii, oferindu-li-se acestora premii frumoase.


Spectacolul artistic al elevilor a impresionat prin eleganță și prin inspirație, confirmând  astfel că în școala lui Eminescu se urmărește ceea ce Thomas Mann spunea că este idealul şi cea mai mare provocare a vieţii omeneşti: de a pătrunde prin artă, în sferele cele înalte, de a cunoaşte o altă latură, epurată de cotidian şi de nesemnificativ, a propriei existenţe.


A fost adusă pe scenă Hora din Moldova, mișcare complexă a vieții, simbol al soarelui și al perfecțiunii, un dans popular stilizat, interpretat de elevi ai clasei a II-a C, prof. coordonator, Vicenția Petrache.


S-au jucat Jocuri populare românești din zona Argeșului și a Muscelului, interpretate de elevi ai Cercului de folclor „Zavaidoc” al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești,  coordonați de doamnele profesoare Carmen Ionescu și Corina Barbu.  Invitatele speciale, elevele Ilinca DIN și Patricia MIHAIL au amintit, așa cum au spus cei doi talentați prezentatori, prin trilul lor, de Lia, fata de împărat din „Legenda ciocârliei”.


Mara PREDESCU, elevă în clasa a VI-a B, a interpretat  la pian  piesa „Watermark”, împlinind cu prisosință scopul artei. O copilă a exprimat cu naivitate sentimentul înălțării prin exclamația: „Parcă m-a dus în altă lume!”


Paula Cremenescu, micuța prezentatoare cu pantofii ei magici ai lui Dorothy, care o purtau prin lumea poeziei ai cântecului într-un vârtej de poveste, și-a prezentat colegul: Eminescu este spiritul școlii nostre, ne-a călăuzit și simțim cu adevărat că zborul nostru este sub semnul Luceafărului, că „ale noastre aripe cresc în cer”. Colegul nostru, Emanuel Mazăre, din clasa a V-a E, olimpic naţional la matematică, vă va prezenta fragmente din „Scrisoarea II”, de Mihai Eminescu, pentru că pasiunea pentru matematică rezonează perfect cu Eminescu și cu poezia. Să ai inspirație și succes, Emanuel!


În încheiere, corul școlii a cântat  piesele „De ce nu-mi vii” și „Sara pe deal”, pe versuri de Mihai Eminescu, și celebrul cântec „Eminescu” , aparținând Doinei și lui Ion Aldea Teodorovici. Solista, Patricia Mihail, a impresionat asistența prin talentul și prin bucuria ei de a cânta.


Așa s-a încheiat o zi de poveste, prin cântecul de „La mulți ani!” al corului, în aplauzele tuturor!  VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!


… ce nu s-a văzut … din culise