A apărut ,,Arcade” 99-100/2021


Arcade, 99-100/2021

Salutăm apariția noului număr „Arcade”, supliment al revistei „Aripi”, nr. 99-100/2021. El însoțește revista încă din 1997 și include creații și articole ale cadrelor didactice ale școlii și ale colaboratorilor revistei, ce susțin cultura românească.

Rubrica „Poesis” se deschide sub semnul nostalgiei cu o poezie în care iubirea trezește dorul de viață. Urmează creațiile profesorului Mihai Burdușa și ale tinerei scriitoare Viviana Pantazică. Deși profesor de matematică, domnul Burdușa ne surprinde prin versuri metaforice în care termenii matematici se joacă de-a iubirea în culoarea portocalei.

Studenta Viviana Pantazică aduce primăvara, soarele, tinerețea adolescentină și crezul său poetic într-o structură modernă, construită  după propriile reguli prozodice, asemenea exuberanței vârstei ce o caracterizează.

„Literatura universală” este prezentă prin scriitorii George Gordon Byron și John Montagne în expresiva traducere a domnului Cătălin Petrescu, profesor de limba engleză.

Așa cum ne-a obișnuit, doamna profesoară Renata Alexe face incursiuni culturale și spirituale pe teritoriul patriei, de data aceasta poposind în Complexul Muzeal Măldărești printr-o însemnare de „Jurnal” ce dă curs istoriei, legendei și arhitecturii locului.

În „Didactica”, doamna profesoară Iris Tănăsescu scrie despre nevoia omului modern de a se reîntoarce la mit și la sacru ca modalitate de regăsire și de evadare din cotidian. Tot aici, profesorul Cătălin Petrescu și prof. univ. dr. Pavel Chirilă atrag atenția asupra necesității modelelor de valoare în învățământul românesc, a responsabilizării părinților și  a cadrelor didactice în formarea unor maturi, înțelepți, asumați și credincioși.

Pentru a aduce un plus de „Spirit”, Dan Puric, cunoscutul om de cultură, pune în antiteză, prin forța cuvântului, trecutul greu și glorios al țării, eroismul tinerilor ostași cu „viața redusă la un acvariu virtual” în care tinerii „cu suflete anesteziate” mărșăluiesc cu ochii în telefoanele mobile.

Avându-l ca model pe Dorel Zaica, preotul Vasile Marinescu, cu câteva luni înainte de a trece în neființă, ține o pledoarie despre nevoia de creativitate în școală, despre necesitatea promovării valorilor umane și culturale și despre importanța predării religiei în școli.

Nu-i putem uita pe cei plecați dintre noi, colegi și colaboratori valoroși. „In memoriam” este un omagiu adus, de această dată, colegelor de cancelarie – Maria Stoica, Natașa Postelnicu – și preotului Vasile Marinescu, oameni puși în slujba oamenilor.

 Toate aceste materiale susținute de creațiile plastice ale elevelor Raluca-Marilena Constantin și Ioana Zăvoianu fac din „Arcade” frumoase file de cultură românească definite prin consistență și diversitate.


Raluca-Marilena CONSTANTIN

Ioana ZĂVOIANU