A apărut numărul 33 al revistei ALPHA!


Dorim să mulţumim tuturor celor implicaţi în realizarea acestei reviste, acum când s-a încheiat încă un an ce a adus noi reuşite în palmaresul colectivului revistei Alpha: locul I la faza judeţeană şi Diploma Laureat la faza naţională a Concursului Naţional de Jurnalism şi Reviste Şcolare, dar şi Premiul al II-lea la Concursul Interjudeţean “Science4you”, un concurs deosebit, pe care îl prezentăm în paginile acestei reviste pentru că este o bună ilustrare a conceptului STEAM (Science, Technology, Engineering, the Arts and Mathematics): o abordare modernă, interdisciplinară a cercetării și inovării, care este în curs de a fi asimilată în învățământul preuniversitar.Educația STEAM abordează aceleași materii (ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică), dar cu ajutorul gândirii creative și a artelor aplicate. Astfel putem apela la ambele emisfere ale creierului – emisfera analitică și cea creativă – pentru a găsi cea mai bună soluție a unei probleme.

Un exemplu de geniu complex ce a fost interesat de toate laturile cunoaşterii este Leonardo da Vinci, de la moartea căruia anul trecut în mai s-au comemorat 500 de ani. Acesta a lăsat posterităţii opere de mare valoare în domeniul artei, dar şi schiţe ale unor tehnologii care lasă să se întrevadă o viziunea aparte asupra viitorului. A fost pasionat de zbor şi a schiţat maşinării avangardiste, precursoare ale aparatelor moderne ce au reuşit să ridice  omul în spaţiu, ducându-l în călătorii îndrăzneţe, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani, când doi dintre membrii echipajului Apollo 11 au devenit primii oameni care au păşit vreodată pe Lună.

Dorim să stimulăm elevii să gândească practic, creativ și analitic, să disece și să încerce diverse variante până reușesc, pentru că arta nu înseamnă doar pictură. Arta stimulează colaborarea, comunicarea, rezolvarea problemelor și gândirea critică, îmbunătățesc flexibilitatea, adaptabilitatea, productivitatea, responsabilitatea și inovarea. Indiferent de domeniul pe care îl va alege elevul în viitor, va avea abilitățile și deprinderile necesare să treacă cu brio orice test. De aceea revista noastră doreşte să fie o “tribună” a celor pasionaţi de ştiinţe şi doritori de a populariza acest domeniu prin mijloace diverse, aşa cum veţi vedea şi în acest număr!