Activități în cadrul Proiectului Educaţional „Dă BLOCK agresivităţii! Şi ‘glumele’ dor. Stop Cyberbullying!”



Proiectul Educaţional Dă BLOCK agresivităţii! Şi „glumele” dor. Stop Cyberbullying! este o iniţiativă naţională în cadrul programului Ora de Net îşi defăşoară activităţile şi în Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Piteşti cu ajutorul voluntarilor inimoşi care s-au implicat şi în acest an şcolarpentru promovarea unei lumi virtuale fără cyberbullying (hărţuirea pe internet), fenomen tot mai des întâlnit în rândul tinerilor ce a atins deja cote alarmante, iar victimele fenomenului nu au foarte multe arme la dispoziţie pentru a se proteja de aşa ceva.

Astfel, elevii din clasele a VII-a şi a VI-a au participat la ateliere lucrând în echipe formate din 4-5 elevi unde au avut sarcina de a preveni sau rezolva problema cyberbullying-ului , fiind puşi în posturi diferite (victimă, agresor şi martor) după ce au vizionat cele trei filmuleţe puse la dispoziţie de echipa proiectului.

De asemenea, accentul a fost pus pe faptul că  părinţii, rudele, profesorii trebuie să conştientizeze existenţa fenomenului şi să ştie să identifice comportamentul schimbat al victimei şi să intervină când identifică efectele cyberbulling-ului în comportamentul acesteia. Orice semn care indică modificări ale stăriipsihologice cum ar fi depresia, anxietatea socială, izolarea, stima de sinescazută, reacţii negative şi stres în privinţa utilizării dispozitivelor trebuiesc chestionate şi verificate.

Elevii au înţeles utilitatea faptului că  victima trebuie să reuşească să impună limite. De la blocarea şi raportarea abuzatorului pe reţelele de socializare, la schimbarea parolelor sau a numărului de telefon, până la intervenţiile directe către abuzator, efectuate într-o manieră cât mai asertivă, fără a-i oferi agresorului satisfacţia pe care o caută. Cel care hărţuieşte va fi mulţumit dacă provoacă victimei suferinţă, de aceea este recomandată evitarea afişării oricărei urme care lasă de înţeles că aceasta a fost afectată.

Cu sprijinul cadrelor didactice care s-au oferit voluntari(prof. Chioveanu Ştefania şi prof. psiholog Constantin Roxana), elevii şcoliinoastre au devenit rapid ambasadori Ora de Net în cadrul acestui program.