2023/07/02 – PROIECT: Prin Asociația Părinților, sponsorizări pentru Conferința Națională de Problemistică și Didactica Matematicii, organizată de Școala Mihai Eminescu PiteștiȘcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești a organizat, vineri, 30 iunie 2023, Conferința Națională de Problemistică și Didactica Matematicii, o conferință satelit a ediției a X-a a Congresului Matematicienilor Români, la care participă în perioada 30 iunie – 5 iulie 2023 peste 400 de participanți din 35 de țări, un sfert dintre ei fiind români din diasporă.

Congresul continuă o tradiţie de nouǎzeci de ani, reluatǎ în anul 2003 și este un evenimentu organizat de Institutul de Matematicǎ ,,Simion Stoilow” al Academiei RomâneSecţia de Ştiinţe Matematice a Academiei RomâneUniversitatea din Bucureşti, Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) și Universitatea din Pitești. Obiectivul congresului este să ,,contribuie atât la creşterea vizibilitǎții matematicii românești, cât şi la dezvoltarea colaborǎrii matematicienilor români cu cei din diaspora și cei strǎini, şi la promovarea în strǎinǎtate a culturii românești de excelenţǎ”.Potrivit organizatorilor, evenimentul s-a desfășurat o dată la patru ani, pânǎ în 1956, dar tradiția a fost întreruptǎ timp de aproape cinci decenii. Aceasta a fost reluatǎ în anul 2003 – cu ediţii în 2003, 2007, 2011, 2015 și 2019, ultimele două având conferință satelit de problemistică și didactica matematicii adresată profesorilor din învățământul preuniversitar.Festivitatea de deschidere a Conferinței Naționale de Problemistică și Didactica Matematicii a avut loc în Amfiteatrul ,,Mihai Eminescu” al Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești, vineri 30 iunie 2023, începând cu ora 09:00. La deschidere au fost prezenți Prof. Dr. Lucian Beznea, directorul Institutului de Matematică ,,Simion Stoilow” al Academiei Române, Prof. dr. Radu Gologan, președinte al Societății de Științe Matematice din România, Prof. dr Ciprian Manolescu, cercetător și matematician, cadru didactic al Stanford University, Palo Alto, SUA, fost elev al Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești, Lector Dr. Laurențiu Deaconu, cadru didactic al Universității din Pitești, președinte al filialei Argeș a Societății de Științe Matematice din România, Prof. Elisabeta Ana Naghi, inspector de specialitate Matematică și Astronomie în cadrul Ministerului Educației, Prof. Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Argeș și prof. dr. Marian Haiducu, directorul Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești.
În cursul festivității de deschidere, s-au decernat două premii speciale oferite de Societatea de Științe Matematice din România, matematicianului și scriitorului Prof. dr. Bogdan Suceavă, California State University, Fullerton, USA – diploma și medalia de onoare a SSMR pentru contribuția adusă promovării matematicii românești și a revistei ,,Gazeta Matematică” în medii educaționale și de cercetare din afara țării, precum și Prof. dr. Dan-Ștefan Marinescu, de la Colegiul Național ,,Iancu de Hunedoara”, pentru întreaga activitate desfășurată în slujba învățământului, a educației și a publicisticii matematice.

Conferința Națională de Problemistică și Didactica Matematicii a fost una din cele șase conferințe satelit: (cinci în țară și una în Republica Moldova) ale ediției din acest an a Congresului Matematicienilor Români și s-a desfășurat într-un cadru ambiental deosebit, în interiorul și în parcul Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești, și s-a încheiat cu un eveniment încărcat de tradiție culinară și culturală, autentic românesc, în apus de soare, în vie, pe dealul Marcea, la Ștefănești (Argeș).
Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești mulțumește tuturor colaboratorilor care prin intermediul Asociației Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești (APESMEP) au sponsorizat acest eveniment: CatenaCrama MarceaVectrum SolutionsSenssitive ConceptPracto General InstalToma Financial Consulting, Ana Events și Hei Profu’.