„Sărbatoarea Arthur – Întâlnire cu literatura” la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești

În perioada 27-28 februarie 2020 la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a avut loc un eveniment cultural de amploare, în care au fost implicați cei 1400 de elevi ai școlii și profesorii lor, în colaborare cu Editura Arthur, editură care își propune pentru anul 2020, declarat „Anul lecturii”, să-i apropie pe copiii din România de literatura contemporană și să formeze, alături de partenerii săi, gustul tinerilor cititori pentru literatura de calitate.

Astfel, sub titlul „Sărbatoarea Arthur- Întâlnire cu literatura”, au avut loc la școala noastră două evenimente încărcate de efervescență și de emoție: târg de carte și întâlnirea elevilor redactori ai revistei „Aripi” cu autoarea Ioana Nicolaie, în cadrul unor ateliere de creație.

Dorința copiilor de a cumpăra cărți a depășit orice așteptări și imaginea acestora căutând nerăbdători printre cărți, notându-și în carnețele ce volume ar dori să cumpere, a contrazis cu totul părerea generală că în zilele noastre elevii nu ar mai citi. Iată deci, că dacă există în jurul lor oameni care să-i îndrepte spre lectură, cu evenimente culturale și prin exemplul personal al bucuriei de a citi, copiii citesc și chiar fac o pasiune din această activitate care, așa cum spunea autoarea Ioana Nicolaie, îi va face să fie cu mult „mai înalți și mai bogați” decât ceilalți.

Ziua de 28 februarie a fost plină de emoție. La ora 12.00 a sosit la școala noastră autoarea Ioana Nicolaie, creatoarea lumilor fascinante din „Vertijia”, din „Ferbonia” și din „Spionul Kme”. Elevii erau nerăbdători și curioși să o cunoască pe cea care le-a creat eroii, aceștia devenind pentru un cititor prieteni ce-l însoțesc în gândul lui prin toate aventurile zilnice: școală, lecții, joacă și chiar în somn. Au urmat două ateliere de creație în care zâna creatoare de universuri magice, Ioana Nicolaie, a dirijat aproape 100 de elevi pe calea imaginației și a creativității. Sub ochii nostri s-a desfășurat o poveste, în care autoarea, a dus copiii pe insule imaginare, care mai de care mai fascinante, alături de scriitori cu barbă verde și cu pantaloni de pijama, care purtau în barba lor fantastică mesaje ce exprimau, de fapt, atmosfera electrizantă a acestor întâlniri: BUCURIE, CREATIVITATE, SPERANȚĂ, IUBIRE sau…mesaje misterioare, în 3 alfabete.

Bucuria era a copiilor care înțelegeau frumusețea și puterea imaginației, a profesorilor care-și vedeau elevii exprimându-și liber și cu atâta talent gândurile, a autoarei Ioana Nicolaie, care simțea că este în deplină comunicare cu 100 de elevi ce-i sorbeau cuvintele și îi înțelegeau profund lecția de creație. Autoarea le-a dat tuturor autografe, pe cărți, pe vederi oferite de Editura Arthur, pe semne de carte, cu o bucurie care a făcut din ziua de vineri o sărbătoare a cărții, a creativității, dar și a zâmbetului. Citind apoi chestionarele anonime pe care le-au completat elevii despre această întâlnire, am fost cu toții impresionați de ceea ce au mărturisit elevii: Ioana Nicolaie, un autor contemporan, primul pe care l-au văzut mulți dintre ei,  se dovedise pentru ei cum s-au așteptat, dar mult mai mult: frumoasă, deșteaptă, modernă, magică.

Elevii au făcut un prim pas pe calea creației, care poate continua, așa cum au spus elevilor reprezentantele editurii, Marcia Marin  și Alina Covaciu, prin concursul de scriere creativă „ Locuiește în poveste”, prin publicarea creațiilor lor în revista Ordinul Povestitorilor, prin concursul Trofeul Arthur și princoncursul Arthur dedicat vloggerilor și booktuberilor.

Se cuvine să mulțumim tuturor celor care au susținut școala în acest proiect, părinților, cadrelor didactice ale școlii, scriitoarei Viviana Pantazică, Editurii Arthur care trece dincolo de interesul comercial și realizează proiecte ce își propun apropierea elevilor de literatura contemporană pentru copii și pentru adolescenți cât și cultivarea și stimularea gândirii critice și a creativității copiilor prin activități de lectură și de scriere creativă.

Un proiect al redacției revistei ARIPI a Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești.