Ziua Mondială a Apei 2023Ziua mondială a apei (World Water Day) se marchează anual la 22 martie, fiind adoptată de Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro – 22 decembrie 1992. În prezent, este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenției diferite aspecte.

Tema principală din acest an, “Să accelerăm schimbarea!” (“Accelerating Change”), sugerează ca fiecare individual şi apoi împreună, familia, şcoala şi comunitatea putem să acţionăm pentru gestionarea resursei celei mai importante pentru omenire, pentru supravieţuire.

Tema zilei este amplificată de mesajul: “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!”, motivând, astfel, pe fiecare dintre noi pentru a lua măsurile necesare în această privinţă. Aceasta este inspirată de pasărea colibri, care în povestea antică poartă picături de apă pentru a stinge un incendiu izbucnit în pădure . Ea făcea tot ce putea. Deci şi noi putem, trebuie doar să acţionăm. Ziua Mondială a Apei a fost marcată în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu”, Pitești,  prin activități care au avut ca scop conștientizarea în rândul elevilor a importanței apei pentru societate și creșterea gradului de responsabilizare față de gestionarea eficientă a resurselor de apă ale Terrei.

La acestea a participat și dna ing. Simona Moaghen – coordonator al Programului Educațional Piky, derulat de către S.C. Apă Canal 2000 SA. Pitești

Elevii de la clasele a VI-a A, D, a VII-a C, D și a VIII-a D și F au desfășurat diferite activități:

”Miraculoasa apă” elevii au realizat sub îndrumarea profesorilor de biologie determinări ale indicatorilor de calitate ai apei de izvor și din lacul Budeasa (temperatura, pH-ul, oxigenul dizolvat și turbiditatea).

”Fiecare picătură de apă contează” a fost tema concursului ștafetă derulat. Fiecare membru al echipei a avut grijă să ”piardă”o cantitate foarte mică de apă din pahar de la start și până la finalul întrecerii.

,,Apa este esenta vietii!”  – au avut loc o serie de dezbateri legate de apă și importanța ei în viața noastră, necesitatea conservării rezervelor existente și despre implicarea activă și acțiuni pozitive prin care să arătăm grija față de apă.

Elevii au completat fișe de lucru și au descoperit pe baza literelor date motto-ului Programului ”Apa înseamnă viață, prețuiți-o și nu o risipiți!”.

Așa cum spunea Leonardo da Vinci – „Apei i-a fost dată puterea de a deveni seva vieții pe pământ.”  

”Să o protejăm!”„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” Arată că îți pasă! Implică-te!