Ministerul Educației premiază Școala ,,Mihai Eminescu” PiteștiMinisterul Educației a organizat marți, 12 decembrie, festivitatea de premiere a elevilor laureați la olimpiadele internaționale pe discipline școlare desfășurate în anul 2023, a profesorilor care i-au pregătit și a unităților de învățământ în care elevii studiază/au studiat.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului Educației, Ligia Deca, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București (sala „Ion Caramitru”), începând cu ora 11:00.

Din județul Argeș, au participat la festivitate elevul David-Vlad Mărghidan și profesorul său îndrumător, Marian Haiducu, de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești.

Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești a fost singura unitate de învățământ preuniversitar din Argeș, premiată la acest nivel de excelență. Este al treilea an consecutiv când elevi ai școlii bifează astfel de performanță de excepție! Informații despre premiul similar obținut în 2022 sunt disponibile aici.

Au fost premiați 144 de elevi olimpici premiați pentru cele 174 de medalii, premii și mențiuni obținute la 30 de olimpiade internaționale și olimpiade/concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori), 162 de profesori care i-au pregătit și 72 de unități de învățământ. Din totalul celor 174 de medalii/premii, elevii români au obținut 6 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 53 de medalii de aur/premii I, 61 medalii de argint/premii II, 32 de medalii de bronz/premii III, respectiv 22 de mențiuni/diplome echivalente.

În conformitate cu prevederile legale privind stimularea performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, Ministerul Educației a acordat elevilor medaliați, profesorilor care i-au pregătit și unităților de învățământ de unde provin elevii, diplome și premii în bani.

Cuantumurile acestor premii pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale sunt, începând de anul trecut, următoarele: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) au fost: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz, 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii s-a acordat un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar s-a acordat în părți egale tuturor profesorilor pregătitori.

Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o s-a acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcționate cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educației a fost de peste 3.900.000 lei.

Sursa: https://edu.ro/comunicat_presa_106_2023_festivitate_premiere_olimpici_internationali