Concurs în cadrul Programului Educațional Piky

S.C. Apă-Canal 2000 S.A. Pitești participă activ la educarea copiilor în ceea ce priveşte rolul şi importanţa apei, folosirea raţională a acesteia, protejarea mediului înconjurător, respectul pentru natură. În acest scop, a conceput un program educațional, care a debutat în anul 2003, odată cu ,,nașterea” personajului care îi dă și numele.
Programul Educațional Piky se adresează, cu precădere, elevilor din județul Argeș, din clasele I -VIII, dar și celor care studiază la liceu.
De ce segmentul ales sunt copiii?… Pentru că ei sunt martori oculari ai transformărilor din viaţa socială, economică şi mediul înconjurător. Aspectele noi le stârnesc curiozitatea, pe care o manifestă prin întrebările pe care ni le adresează, iar noi adulţii prin răspunsurile oferite, trebuie să-i facem să înţeleagă că orice fiinţă are dreptul la viaţă.
Prin intermediul acestui program, copiii vor ști să prețuiască apa și eforturile depuse pentru ca aceasta să le fie adusă la îndemână.

Moto-ul Programului Educaţional Piky este: Apa înseamnă viaţă, preţuiţi-o şi nu o risipiţi!

Piky este mascota S.C. Apă-Canal 2000 S.A. Pitești (marcă înregistrată) și reprezintă interfața programului educațional. Piky este un personaj simpatic, având forma unei picături de apă, vesel tot timpul şi pus pe fapte bune.

Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești a realizat parteneriatul cu Societatea Apă-Canal 2000 S.A. încă de la debutul acestui program educațional.
Elevii școlii noastre l-au îndrăgit pe simpaticul Piky ,,mărgica albastră cu putere de diamant” și l-au însoțit an de an la activitățile organizate: concursuri de eseuri, citate, desene, fotografii, poezii.

Generații de elevi au găsit răspunsul la unele întrebări despre provenienţa şi potabilizarea apei pe care o consumăm și drumul pe care ea îl urmează după ce ajunge în rețeaua de canalizare, în urma vizitelor pe care le-am efectuat la Uzina de Apă Budeasa și la Stația de Epurare Pitești, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise.
Pentru a monitoriza calitatea apei, am mers chiar și în excursii în diferite zone din județ, unde am efectuat cu ajutorul unor kituri speciale analize ale unor indicatori ai apei, respectiv: temperatură, oxigen dizolvat, pH, turbiditate. Elevii şcolii noastre au făcut numeroase determinări ale acestor parametrii ai apei din lacul Ştrand, râul Argeş şi izvoarele din cartierul Craiovei, observând și componentele biocenozelor ecosistemelor acvatice respective.
Toate acestea pentru că ne dorim o apă curată, un mediu sănătos și o viață mai frumoasă.
Prin participarea la activitaţile derulate în cadrul Programul Educaţional Piky, elevii şcolii au fost ajutaţi:
-să cunoască cât mai multe lucruri despre apă;
-să înţeleagă necesitatea epurării ei;
-să acţioneze pentru protejarea apei;
-să cunoască drumul parcurs de apă de la captarea ei din lacul Budeasa şi până la evacuarea în râul Argeş trecând pe la consumatorii de apă potabilă;
-să-şi formeze o conştiinţă şi un comportament ecologic.
Ori de câte ori este posibil, elevii trebuie puşi în situaţia de a acţiona, de a reacţiona, de a manifesta atitudini. Curiozitatea lor faţă de natură trebuie permanent menţinută şi transformată într-o puternică dorinţă de a afla mai mult şi mai multe şi de a înţelege ceea ce se întâmplă dincolo de aparenţe.

Regulamentul ediției din acest an, a proiectului educațional Piky, este disponibil accesând
https://www.apacanal2000.ro/media/piky/regulament.pdf

Pagina oficială a proiectului este
https://www.apacanal2000.ro/media/piky.aspx

Coordonator proiect, prof. Domnica STANCIU