Tabăra Națională Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro, Ediția a X-a, Câmpulung, 19-24 august 2019Anual, în calendarul Calendarul concursurilor naționale organizate de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu terți, găsim Concursul Național Gazeta Matematică și Viitori Olimpici.ro, un parteneriat între MEN, Intuitext și Societatea de Științe Matematice din Romania
Concursul se derulează pe perioada unui întreg an școlar și presupune într-o primă fază parcurgerea a 8 etape de concurs online în paralel cu rezolvarea unor probleme selectate de organizatori din Gazata Matematică, precum și o faza finală, organizată anual în tabăra de la Câmpulung Muscel. Sistemul de premiere este dublu, pe de o parte acordându-se premii și mențiuni pentru rezultate la faza finală a concursului, pe de alta parte medalii pentru clasamentul elaborat ca medie aritmetică a punctajelor obținute le probele online, rezolvările problemelor din Gazeta Matematică, și proba finală de concurs din tabără.

În anul școlar 2018/2019, conform clasamentului urma primei faze, din Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, s-au calificat la faza finală din tabăra de la Câmpulung Muscel, următorii elevi:

  • Pavel Mălina-Carla, clasa a IV-a A, profesor îndrumător Nen Ion
  • Mazăre Emanuel, clasa a V-a E, profesor îndrumător Haiducu Marian
  • Stan Ștefan Mario, clasa a V-a E, profesor îndrumător Haiducu Marian
  • Deaconu Radu Andrei, clasa a VIII-a B, profesor îndrumător Haiducu Marian

Din motive personale elevul Mazăre Emanuel nu a putut participa în tabără.
Din echipa de proiect a făcut parte prof. Marian Haiducu

Ziua 1 – 19.08.2019: Start educație! Start distracție!

Tabăra este un proiect valoros nu numai prin cei 10 ani de existență, ci și prin sutele de elevi care au trecut prin această pepinieră de talente și prin cadrele didactice care s-au implicat cu dăruire. Proiectul a legat, ca un fir invizibil, oameni și idei, elevi si profesori, proiecte prezente și ambiții viitoare. S-au legat prietenii, s-au adunat amintiri și mai ales multe rezultate de care suntem cu toții mândri.

Într-o Românie în care pentru educație se găsesc pretexte și justificări neîntemeiate, dorința de a determina o evoluție într-un mod constant și valoros în rândul tinerilor matematicieni, ne-a animat an de an.
Ediția aniversară din acest an a Taberei Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro a adunat, în cifre: 180 elevi din clasele IV-XII, 6 invitați dintre cei mai buni elevi de la Olimpiada Națională de Matematică și Balcaniada de Juniori și 25 de profesori de specialitate.

Ne-am revăzut dupa un an, am avut festivitatea de deschidere la Colegiul Național Pedagogic Carol I Câmpulung Muscel și am aflat câteva, doar câteva din activitățile care ne-au fost pregătite.

Ziua 2 – 20.08.2019. Să numărăm împreună motivele de bucurie!

A doua zi de tabără a adus motive de bucurie pentru fiecare.
În prima parte a zilei cadre didactice din echipa de proiect au susținut lecții de matematică.

Foarte așteptate au fost Atelierele de Artă, deja devenite tradiție, dar și workshopurile de LaTex și programare. Unii din participanți au precizat că au așteptat un an de zile discuțiile referitoare la pregătirea de tip Olimpiadă Internațională de Matematică, iar alții au fost încântați de construcțiile amuzante. Iar de sport, ce să mai vorbim?! Sportul este mereu lăudat.

De ce organizatorii aleg și altfel de activități pe lângă cele de pregătire specifică la matematică? Răspunsul este simplu: se dorește ca zilele petrecute în tabără să se transforme în amintiri minunate pentru cei care dovededim în această perioadă potențialul de olimpici naționali și internaționali. În același timp, un elev fericit este acela care știe să jongleze atât cu rigoarea matematică dar și cu inspirația specifică domeniului ludicului uman. Întreaga echipă comună ViitoriOlimpici.ro, INTUITEXT și SSMR, a lucrat cu multa dedicare: înainte de deciderea finală activităților au avut întâlniri cu specialiștii educaționali, graphic designerii, specialiștii în programare, pentru a vedea ce activități sunt potrivite. Pasul doi, a însemnat alegerea tema ediției (anul acesta timpul) și a modalităților de a face totul cât mai interesant. Pasul trei a însemnat finalizarea tuturor aspectelor organizatorice până la detalii. Chiar și când vorbim de diplome, medalii, premii, organizatorii au tratat totul cu entuziasmul lucrului cel mai important: bucuria elevilor prezenți în tabără.

Haideți să păstrăm mintea deschisă pentru proiecte spectaculoase, indiferent de disciplină, și haideți să facem din această tabără cea mai frumoasă de până acum!Ziua 3 – 21.08.2019: Fiecare zi poate fi o aventură!

În această zi am îmbinat proba scrisă cu excursiile și concursurile din pădure.

O zi plină cu adevărat. Atelier de artă, excursii, provocări în pădure, workshop de programare, campionate de tenis și de șah… ne și mirăm cum au încăput toate într-o singură zi.

Tabăra Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro este o tabără inedită.
Tabăra Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro este o tradiție. Elevii se raportează la acest eveniment, îl așteaptă, învață de la profesori excepționali cu experiență în competițiile internaționale, leagă prietenii cu alți copii pasionați de matematică. Este o efervescență extraordinară care îi ajută sa fie mai buni, de la an la an (prof. Ion Cicu, redactor Gazeta Matematică)

Ne-a facinat vizita la Unitatea Militară de Vânători de munte din Câmpulung Muscel unde a avut loc prezentarea tehnicii de luptă, a echipamentelor și a unor adăposturi și capcane.Ziua 4 – 22.08.2019: Dacă este joi, este proba orală la matematică

Cunoscătorii știu de ce. Este deja tradiție în istoria de un deceniu a taberei, faptul că ziua a patra vine cu emoțiile probei orale în ceea ce privește soluțiile matematice. Deși mulți elevi am avut emoții, putem spune că am regăsit spiritul de campion și în rândul celor prezenți la această ediție.

Matematica merită să fie iubită de elevi. Și mai mult decât atât, înțeleasă în contextul vieții de zi cu zi. Avem nevoie de matematicieni de valoare care să influențeze în mod pozitiv proiectele viitoare ale lumii. Acum totul depinde de matematică. De la starea vremii care influențează comerțul internațional până la valorile de la bursă. Prin aceasta tabără-concurs vrem să aducem matematica mai aproape de elevi (prof. univ. dr. Radu Gologan, Președinte SSMR)

Am construit și astăzi amintiri minunate atât la Atelierul de desen dar și la atelierele de artă precum și la campionatele sportive.

Ne-am readunat cu drag, în jurul focului de tabără și am privit cu ceva emoție la ziua de mâine când avea să fie festivitatea de premiere.


Ziua 5 – 23.11.2019: Lecții de pregătire susținute de copii în tabăra Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro

Organizatorii au selectat înainte de finalizarea etapei on-line a concursului, mai multe lecții de matematică elaborate de elevi, în vederea susținerii publice de către aceștia în cadrul activităților taberei. O experiență foarte interesantă ce ne-a pus pe noi elevii în postura de profesori.

Lecția Metoda figurativă, altfel de figurație propusă de Pavel Mălina-Carla, elevă a școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, clasa a IV-a (îndrumător profesor pentru învățământul primar Nen Ion), a fost selectată de juriu si susținută public.


Festivitatea de premiere a adus pe podium doi dintre elevii Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești:

  • Pavel Mălina Carla, Premiul II la concursul fazei finale din tabără si medalie de bronz în clasamentul general al competiției, la clasa a IV-a, Prof. Nen Ion

  • Stan Mario Ștefan, Mențiune la concursul fazei finale din tabără, la clasa a V-a, Prof. Haiducu Marian.

Felicitări!