Școala mea, Azi e ziua ta! La mulți ani!
Ce ești tu, școala mea?
Ești locul unde toată lumea învață de la toată lumea, unde cei mici descoperă, puțin câte puțin, misterele universului, iar cei mari pătrund cu încântare marea lume a celor mai mici.
Înainte de toate, ești un labirint de coridoare pe pereții cărora luminează sori din hârtie creponată, unde fluturi albaștri își desprind cu gingășie aripile de carton spre a-și lua fantasticul zbor curând, unde vechiul se îmbină armonios cu modernitatea prin săli de clasă dotate cu mobilier școlar nou, table, calculatoare, videoproiectoare….
Dar ești ceva mai mult si mai altfel decât alte clădiri. Ești un spațiu viu, ce joacă un rol foarte important în viața tuturor copiilor, menit să le rămână în amintire drept locul unde au învățat să creadă în magia propriilor povești.
Sufletul tău, școală, sunt ei: elevi si profesori, necunoscute într-un sistem de ecuații compatibil determinat, a cărui soluție unică o reprezintă educația. Elevul vine la tine pentru cunoaștere și educație, iar profesorul pentru a-l ajuta să le dobândească. Și, totuși, elevii nu sunt avizi numai de științe, de matematică, de date exacte și reale ale lumii înconjurătoare, ci tind să încifreze tainele unui univers imaginar, să participe la un „joc secund”, prin proprii creații literare și artistice, ce pot fi considerate sincere și calde mărturii ale pasiunii pentru cunoaștere și cultură, precum și ale recunoștinței față de tine, școală.
Astfel, ai ajuns să găzduiești nenumărate ateliere de artă și frumos, ce vor inspira generații întregi de elevi, cu siguranță:
I. Concursul Județean de Creație Literară și Plastică Mihai Eminescu, joi, 10.01.2019.
Pentru că ești subiect literar, cultural și artistic, pentru foști, actuali și viitori scriitori și artiști de toate vârstele, pentru că ziua ta e un bun prilej de a-ți constata evoluția, dinamica relațiilor de tip profesor-elev, dar si prilej de a consemna amintiri, de a închide în cuvânt și imagine clipa care fuge, ne-am gândit să îți dedicăm Concursul Județean de Creație Literară și Plastică Mihai Eminescu. Anul acesta ajuns la ediția a XIX-a. La mulți ani!
Argumentul esențial este pentru că prin tine am descoperit și prin tine dezvoltăm educația în domeniul creației, pe baza modelelor pe care tu le-ai creat. Si pentru că tu ne înveți că în cuvânt și imagine poți pune idei educaționale. Prin tine am descoperit ironie și nostalgie la adresa anilor de școală, sublim creionate de Ion Creangă în Amintiri din copilărie, sarcasm subtil-radicalizat și umor tăios, precum la Ion Luca Caragiale în Dascăl prost, miopie adolescentină precum cea evidențiată de Mircea Eliade, în Romanul adolescentului miop. În același timp, tu ești un prilej de a întâlni dascăli ce ne luminează un domeniu și încearcă să ne formeze, precum dascălul creionat de Marin Preda în Viața ca o pradă. Mai presus de toate tu dezvolți jocul “de-a lecția”, elevul și profesorul întruchipând însăși viața, ca în lectura La Lecție a lui Marin Sorescu. Privită din această perspectiva, tu depășești atribuțiile strict didactice și ești mai mult decât o instituție, ești un spirit călăuzitor
Detalii despre concurs, puteți vedea aici
II. Program festiv dedicat Zilei Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, marți, 15.01.2019
10.30 – 11.20 Întâlnire cu invitați și cadre didactice în cancelaria unității de învățământ
11.30 – 13.00 Moment festiv desfășurat în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”
Ca în fiecare an, am pus suflet și am pregătit pentru tine, un spectacol de muzică teatru și poezie cu tematică eminesciană, susținut de elevi și cadrele didactice care te slujesc cu credință, prezentat de elevele Paula Cremenescu şi Alexandra Piha, din clasa a VI-a D.
- Dansul popular, comoară artistică a poporului român: Hora din Moldova – dans popular stilizat, interpretat de elevi ai claseia II-a C, Coordonator: prof. Vicenția Petrache
- Premiere la Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 1 (clasel a III-a, a IV-a).
- Copilăria, cântecul bucuriei – cântece interpretate de Sofia Maria Sofianu și Natalia Drăgan, clasa a II-a C, Coordonator: prof. Vicenția Petrache
- Folclorul românesc, trăsătură definitorie a neamului nostru – moment artistic organizat de elevii claselor Piticii Isteți, a II-a D, a V-a B, a VII-a D, Coordonatori: prof. Carmen Ionescu, prof. Corina Barbu
- Premiere la Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 2 (clasele a V-a, a VI-a).
- Buclucașa Literă „F” – scenetă interpretată de elevele Bianca Țâncă și Rahma Alkamushi, clasa a V-a C, Coordonator: prof. Manuela Dovleac
- Premiere la Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 3 (clasele a VII-a, a VIII-a).
- Dragostea pentru trecutul istoric, exprimate în poezia eminesciană: Scrisoarea a III-a, (fragment) interpretat de elevi ai clasei a V-a D: Darius Comănescu, Briana Dorcioman, Alexia Manea, Patricia Mihail, Coordonator: prof. Floarea Martinescu
- Premiile „Mihai Eminescu” și „Elena Marin”, în cadrul Concursului județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu”.
- Dansul, poezie a mișcării și a tinereții – moment artistic interpretat de elevi ai claselor a V-a B și a VII-a D: Petra Crasan, Evelina Nicolae, Andrada Pătrașcu, Alexandra Petra, Coordonator: prof. Miana Popa
- Să-l cântăm pe Eminescu, „Domnul cel de pasăre măiastră, Domnul cel de nemurirea noastră”, moment artistic susținut de Corul de elevi al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, Coordonator: prof. Luminiţa Marin
Fotografii, imagini și reflexii în mass-media ale evenimentului, puteți vedea aici și aici.
III. Lansarea numărului dublu 91-92/2019 al revistei ,,Aripi”, simbol al Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești
Pentru că spiritul copiilor noștri zboară în acest univers eminescian, ție, școala mea de suflet, îți dedicăm acest număr special, dublu 91-92/2019, al revistei școlare Aripi, cuprinzând creații literare și artistice ale elevilor tăi. Să fii mândră școala mea, revista ta e de ani buni în fruntea clasamentelor revistelor de specialitate. Anul acesta va împlini 50 de ani de la prima apariție și 25 de ani de la apariția în serie nouă, și îți promitem că vom marca așa cum trebuie acest moment.
Detalii despre revista școlară Aripi, puteți găsi aici.
IV. Sărbătorirea a 20 de ani de la înălțarea și sfințirea bustului poetului nostru național Mihai Eminescu, în parcul școli, în dreapta intrării principale.
Pentru că suntem mândri că porți numele marelui nostru poet național, Mihai Eminescu, și pentru că îți respectăm simbolurile, la 15 ianuarie 2019 am serbat 20 de ani de la amplasarea în parcul intrării tale principale, a bustului geniului literaturii române, înălțat triumfător, luminând fereastra universului nostru didactic, precum falnicul Luceafăr, steaua noastră călăuzitoare în galaxia cunoașterii necontenite.
Imagini cu statuia poetului
La multi ani, Școala mea de suflet, „Mihai Eminescu” Pitești, la 53 de ani în slujba excelenței în educație!
Anda Teodora ROBEA
Clasa a VIII-a D