Programul Internațional ECO-ȘCOALA



Participarea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești la Programul Internațional Eco-Schools reprezintă oportunitatea realizării unor acțiuni instructiv-educative complexe, cu implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice, a părinților și cu un ecou important în rândul comunității locale. Eco-Schools este un program pentru managementul mediului și certificarea școlilor care-l implementează, coordonat la nivel internațional de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE), ce reunește 100 de organizații din 98 de țări, care acționează la nivel național în domeniul educației pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea, în anul 2024, 79 de țări au implementat Programul mondial ECO-SCHOOLS. Pe plan mondial, Programul este susținut de Uniunea Europeană, UNESCO și UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu).


GHID-ECO-SCOALA

Programul Eco-Școala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în  găsirea de soluții la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. în anul 2023 au participat 50 000 de școli din lume, din care circa  20 000 dețin Certificat de Eco-Școală și Steagul Verde. Un număr de 19 800 465 de copiii și tineri, peste 1 400 000 de cadre didactice dezvoltă acest program în lumea întreagă.


LISTA-ECOSCOALA_2024_2025_site



În Romania, Programul Eco-Școala a debutat în anul 1999 cu doar 5 școli pilot, ajungându-se în 2009 la 424 de unități școlare, sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, în calitate de membru cu drepturi depline al FEE. De-a lungul timpului, circa 850 de unități școlare (grădinițe, școli generale, licee, colegii, grupuri școlare, școli speciale, cluburi sau palate ale copiilor) din România au derulat programul, în anul școlar 2024-2025 fiind active un număr de 269.


Programul ECO-ŞCOALA, coordonat la nivel internațional de Fundația Mondială pentru Mediul Înconjurător (FEE), iar la nivel național de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, se derulează în școala noastră din anul școlar 2002-2003. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a fost premiată cu Steagul Verde în 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021 și 2023, primind următoarele distincții: Trofeul Eco-Școala în 2015, 2017, 2019, 2021, Placheta Eco-Școala în 2013 și EMBLEMA ECO-ȘCOALA în 2023.
În ultimii doi ani școlari,  Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a derulat numeroase activități compatibile cu tematica programului, abordând, cu precădere, următoarele două mari teme: 

1. Curtea școlii
2. Deșeuri

ACTIVITĂȚI ÎN PROGRAM ÎN PERIOADA 2023-2025



Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești depune eforturi constante pentru amenajarea și întreținerea tuturor spațiilor educaționale exterioare existente la nivelul instituției.


În fiecare an, prima activitate a calendarului ECO, se derulează chiar în luna septembrie.

Anul școlar 2023-2024
135 de elevi și profesori din cadrul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești au participat la activitatea de ecologizare a împrejurimilor școlii, în special în spațiile verzi ale blocurilor de pe strada Constructorilor și strada Tineretului, Piața Craiovei și Piața Smârdan, desfășurând activități de ecologizare, reușind să colecteze deșeuri de toate tipurile: plastic, metal, textile, sticlă etc. și dovedind responsabilitate față de mediul înconjurător.

Anul școlar 2024-2025
La această activitate, care este una dintre cele mai mari acțiuni de voluntariat organizate în țara noastră, „Ziua Mondială a Curățeniei”, au participat aproximativ 100 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, coordonați cu entuziasm și dedicare de cadrele didactice și însoțiți de părinți și bunici. Elevii au învățat că lor și nouă, tuturor, deopotrivă, ne revine uriașa responsabilitate de a păstra un mediu cât mai curat și de a conserva spațiile naturale. Aruncarea deșeurilor la întâmplare, în mediul înconjurător, periclitează modul de viață sănătos și armonios pe care cu toții ni-l dorim. Puterea de a face o schimbare în bine este la îndemâna noastră: să luăm exemplul copiilor noștri, al micilor ecologiști ai școlii!


Anul școlar 2023-2024
Elevii școlii noastre au răspuns cu entuziasm chemării de a celebra micii și marii prieteni necuvântători. Din dragoste pentru animale, copiii au desenat, au făcut colaje, afișe, postere, și-au descris prin cuvinte și culori prietenii, au realizat prezentări PowerPoint cu informații, curiozități despre animale, au realizat filmulețe, s-au jucat cu plușuri și și-au adus chiar animalele de acasă să le prezinte colegilor.
Au avut loc discuții despre speciile pe cale de dispariție și despre importanța lor în evoluția planetei, dar și despre braconaj și implicațiile acestuia în sănătatea mediul înconjurător.
De asemenea, elevii au conștientizat rolul și importanța animalelor în viața lor și în viața planetei.
Prin aceste activități ecologice le cultivăm elevilor noștri dragostea și respectul pentru planetă, îi facem să devină mai empatici, mai responsabili,  căci ei vor fi următorii care vor avea grijă de tot ce numim planeta Pământ.  
Activitatea s-a desfășurat atât la nivel primar, cât și la nivel gimnazial, elevii fiind coordonați de cadre didactice de la nivelul instituției de învățământ.

Anul școlar 2023-2024
Ziua Mondială a Animalelor a fost sărbătorită în școala noastră în parteneriat cu Palatul Copiilor Pitești cu scopul de a promova recunoașterea tuturor animalelor – domestice, sălbatice, cu stăpân sau fără – ca ființe simțitoare. Prin desene, colaje, postere, prezentând fotografii cu cei mai buni prieteni necuvântători, elevii au dovedit că înțeleg importanța tuturor animalelor pentru păstrarea sănătății planetei noastre!


Anul școlar 2023-2024

Elevii din școala noastră au celebrat alături de alți elevi din județ această zi prin realizarea de postere, fizic și electronic în Canva, prezentări Power Point, documentându-se despre importanța Mării Negre pentru populația țării noastre și chiar rezolvând un puzzle.

Anul școlar 2024-2025

Având drept scop promovarea și conștientizarea importanței Mării Negre pentru România și celelalte țări riverane, școala noastră s-a implicat alături de alte instituții din județ într-un proiect lansat de Palatul Copiilor din Pitești. Din dorința lor de a proteja biodiversitatea Mării Negre, elevii școlii sub îndrumarea cadrelor didactice implicate s-au documentat și au realizat postere, desene, eseuri de care le-au încărcat în „expoziții virtuale” pe platforma Padlet.


Pentru a celebra munții țării noastre și a afla mai multe informații despre frumusețea lor, mai multe clase din școala noastră au participat în anul școlar 2024-2025 la activități în cadrul Centrului de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, proiectat sub forma unui muzeu interactiv. Spațiul expozițional este realizat în așa fel încât să determine experiențe inedite și emoționale vizitatorilor.
Spațiul interior al Centrului de Vizitare este realizat ca un traseu în circuit, care odată parcurs oferă informații cu privire la flora, fauna, geologia, zona de creastă și grohotiș, peșterile, comunitățile locale și traseele turistice din Parcul Național Piatra Craiului.


În fiecare an, de Ziua Școlii, holul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești găzduiește o expoziție impresionantă a lucrărilor plastice care au fost premiate în cadrul Concursului de Creație Literară și Plastică „Mihai Eminescu”. Secțiunea de artă plastică a concursului a contribuit la evidențierea frumuseții naturii din opera eminesciană și recunoașterea importanței protejării mediului natural.


Expoziția cu mărțișoare și felicitări realizate de către elevi la orele de arte vizuale și abilități practice, educație tehnologică, din materiale naturale, materiale refolosibile, hârtie, carton, plastic, a implicat un număr mare de elevi din școala noastră. Ei au transformat într-un mod creativ, deșeuri reciclabile, realizând originale mărțișoare și felicitări.


Zilele Porților Deschise organizată de Societatea Apă Canal 2000 SA, în perioada 25-27 martie 2024, prilej cu care un grup de elevi ai școlii au vizitat Stația de Epurare Pitești alături de elevi din alte școli piteștene sau din Argeș.

Concursul de machete „Apa pentru toți“, a avut în 2024 tema „Apa pentru pace!”. La acest concurs Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a obținut Premiul Special cu macheta realizată de elevii Priboi Eduard Samuel și Marica Iuliana Anca din clasa a V-a A.


Ziua Internațională a Biodiversității – sărbătoarea viețuitoarelor din lumea întreagă – 22 mai, proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) începând cu anul 2000, a fost sărbătorită de elevii școlii noastre prin evenimente în cadrul cărora s-a dorit informarea și educarea cu privire la importanța diversității biologice.
În anul școlar 2023-2024, acest eveniment din agenda eco-școala a fost celebrat atât prin întâlniri cu elevi mai mari de la Colegiul Național „I. C. Brătianu” Pitești, cât și prin drumeții prin pădurea Trivale în scopul observării biodiversității, a înțelegerii importanței pădurilor și a formării unei atitudini ECO- responsabile față de acest mediu de viață. Elevele, Șerban Cosmina și Otobîcu Anastasia Theodora de la Colegiul Național „I. C. Brătianu”, sub îndrumarea doamnei prof. Cristina Atanasescu, alături de elevii claselor a V-a B și a VI-a B ale Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești au participat la activitatea „Să învățăm de la Eco-Brătieni importanța pădurilor”. Cele două eleve au lucrat în clase pe echipe, fiecare conducând câte o echipă. Echipele au dezbătut problema defrișării pădurilor, au conștientizat rolul pe care pădurea îl are în viața omului. După discuțiile din interiorul fiecărei grupe, s-a realizat câte o planșă de fiecare echipă în care s-au prezentat prin imagine, culoare și cuvânt cauzele, efectele și soluțiile defrișării pădurilor.


Activitățile desfășurate de preșcolarii și elevii școlii noastre cu Asociația „Cercetașii României” Aventura Pitești au avut ca obiective conștientizarea necesității păstrării curățeniei în păduri, formarea
deprinderilor de învățare împreună, cât și rolul cercetașului în protejarea naturii. Totodată am celebrat împreună Ziua Internațională a Păsărilor, cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului care are la bază Convenția Internațională pentru Protecția Păsărilor, semnată la 1 aprilie 1906 și promovează principii legate de protecția acestor animale, prin ocrotirea habitatelor lor.
Micii ecologiști, coordonați de către cadre didactice, au descoperit și însușit informații noi despre păsări desfășurând variate activități de învățare prin intermediul observării, activităților practic-gospodărești, artistice, lectură și rolul lor în conservarea biodiversității.
Păsările reprezintă o atracție majoră pentru ecoturism și contribuie la conservarea biodiversității prin protejarea habitatelor naturale și a speciilor de păsări. Observarea păsărilor în sălbăticie generează
oportunități economice prin intermediul ecoturismului, promovând conservarea mediului înconjurător și conștientizarea publicului cu privire la importanța protejării naturii.


În cadrul Programului Mondial Eco Școala, elevi de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești,  au celebrat Ziua Mondială a Sănătății, zi ce marchează întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948. Această zi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. În acest an tema principală este dedicată sănătății planetei noastre, de aceea elevi ai școlii noastre au ales să sărbătorească această zi prin activități de conștientizare a necesității unei alimentații sănătoase, dar și a unui trai în armonie cu mediul înconjurător. Astfel, după ce au aflat despre ceea ce este bine să consume într-o zi, și-au desenat propria „farfurie sănătoasă”, au găsit alternative pentru poftele alimentare și au plantat semințe de ierburi aromatice pe care să le poată utiliza în propriile bucătării!


Ziua Mondială a Pământului – 22 aprilie este celebrată în școala noastră prin activități diverse în școala noastră, începând cu organizarea Concursului Județean „Mesaj despre Terra!”, realizarea de activități de conștientizare a importanței protejării mediului, dar și prin participarea la evenimentul emblematic a orașului nostru, Simfonia Lalelelor.

Organizarea Concursului Județean de Educație Ecologică „Mesaj despre Terra!“, edițiile a XV-a (20 aprilie 2024) și a XVI-a (24 octombrie 2024). S-au mai scris două pagini de poveste în cadrul Concursului
Județean de Educație Ecologică ,,Mesaj despre Terra”. La fiecare din aceste ultime două ediții au participat peste 200 de elevi care s-au dovedit a fi foarte creativi, îmbinând cunoștințele ecologice, sensibilitatea combinării culorilor, cu spiritul civic și simțul pentru frumos, realizând lucrări valoroase la toate secțiunile concursului: lucrări plastice, poster, fotoreportaj.

Participarea la ultimele două ediții ale Simfoniei Lalelelor, eveniment emblematic al orașului Pitești, ediția a 47-a (19-21 aprilie 2024) și ediția a 48-a (11-13 aprilie 2025), organizat conform tradiției, în weekendul de Florii, care atrage iubitorii de natură, cultură și tradiție din toate colțurile țării dar și din străinătate.

Unitatea noastră de învățământ a participat de fiecare dată la două din activitățile festivalului: parada florilor din centrul orașului Pitești și atelierul creativ de amenajare a unei grădini în Parcul Lunca Argeșului. Printre lalele și alte flori în culori vibrante, elevii școlii au participat parada florilor cu cei mai frumoși copii, cele mai frumoase zâmbete, rafinament și bun gust în vestimentație si prezentare. Grădina, cu parfum de poezie, a fost amenajată în tematică eminesciană.


Ziua Internațională a Biodiversității – sărbătoarea viețuitoarelor din lumea întreagă – 22 mai, proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) începând cu anul 2000, a fost sărbătorită de elevii școlii noastre prin evenimente în cadrul cărora s-a dorit informarea și educarea cu privire la importanța diversității biologice.

Cu acest prilej elevii școlii noastre au învățat că diversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale. În aceeași măsură, înseamnă diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă. Antropizarea excesivă a mediului natural, pentru a fi prielnic doar vieții oamenilor, creează dezechilibre evidente în natură. Din acest motiv, toți trebuie să conștientizăm necesitatea păstrării biodiversității și trebuie să încercăm să găsim împreună soluții în acest scop.


Reciclarea este importantă în școala noastră, de aceea pe parcursul anilor școlari 2023-2024 și 2024-2025 s-au derulat activități ce au avut drept scop motivarea elevilor în vederea protejării mediului înconjurător și conștientizarea acestora în ceea ce privește necesitatea reciclării selective, prin educarea unui comportament ecologic și prin revalorificarea deșeurilor. Astfel s-au desfășurat activități în cadrul cărora elevii școlii noastre au dovedit talent și creativitate sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice, confecționând Eco pubele, costume ECO, căsuțe și chiar Sistemul Solar din materiale reciclabile.


ARHIVA (Activități în program 2017-2023)


1Reabilitarea parcului din fața intrării principale, prin hotărâre a consiliului de administrație, cu sprijinul A.P.E.S.M.E.P. și Primăriei Municipiului Pitești


2Finalizarea execuției unui al doilea spațiu educațional în aer liber, cu două componente: „o zona de desfășurare a lecțiilor în aer liber” și „o zonă de loc de joacă”, cu ajutorul A.P.E.S.M.E.P.


3Amplasarea unor bănci în curtea interioară a unității de învățământ, pentru confortul tuturor actorilor educaționali, la umbra mestecenilor plantați în anii anteriori, cu sprijinul A.P.E.S.M.E.P.


4Reabilitarea zonei de colectare selectivă a deșeurilor


5Activități în cadrul celei mai mari acțiuni de voluntariat care se desfășoară în țara noastră, Let’s Do It, Romania!, ziua curățeniei generale în România


6Susținere și implicare în „Programul Educațional Piky al  Societatății  Apa Canal 2000 S.A., de educare a copiilor în ceea ce privește rolul și importanța apei, folosirea raționala a apei, protejarea mediului înconjurător, respectul pentru natură.


7Eco-Mărțișor a fost o activitate desfășurată anual de 1 martie la nivelul Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești, cu gândul la marea revenire la viață a naturii.


8Campania de conştientizare în domeniul colectării selective, Olimpiada deşeurilor.


9Luna pădurii, 15 martie – 15 aprilie, anual, expoziție de lucrări plastice în scopul educării elevilor în direcția respectului pentru aurul verde al planetei


10. Ziua mondială a mediului – 5 iunie, expoziție de lucrări plastice și colaje pe tematică de ecologie și protecția mediului


ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI EMINESCU” PITEȘTI deține premiul programului mondial, Steagul Verde, punând anual în practică obligația de a derula cel puțin două teme din cele impuse de coordonarea internațională.


Detalii despre program obțineți accesând http://www.ccdg.ro/programe/eco-scoala