Ruxandra Maria PANTAZICĂ



#INTERVIU


Ș11.eu: Cum ai descoperit că poți face performanță la o anumită disciplină? Care a fost primul moment în care ți-ai dat seama că vrei să faci performanță în acest domeniu?

Mi-am dorit să excelez la limba română când am văzut toate premiile câștigate de sora mea la olimpiade și concursuri de creație, dar și modul în care reușea să folosească ceea ce învăța în folosul ei. Mi-am spus că așa vreau să fiu și eu, deși nu bănuiam că voi face performanță exact în același domeniu, pe atunci pasionându-mă mai tare matematică. Am început să citesc mai mult, iar literele mă fascinau mai mult decât orice ecuație. Voiam să aflu tot mai multe despre limba română, despre ce filosofii se află în spatele fiecărei exprimări, de aici dorința mea de a excela la această materie.

Ș11.eu: Ce înseamnă, pentru tine, performanța într-un domeniu de studiu?

Performanța într-un domeniu de studiu nu înseamnă numai să câștigi premii, ci să înveți și să înțelegi cât mai multe lucruri despre materia ce te pasionează. Performanță înseamnă și să iubești ceea ce faci, să împlinești sarcinile fiindcă îți place, nu fiindcă ești obligat.

Ș11.eu: Ce alte materii de la clasă îți mai plac? De ce?

Contrar aplecării mele spre literatură, îmi plac chimia și matematică. Mi se pare fascinant modul în care se formează substanțele folosite în viața de zi cu zi, dar și câte formule duc rapid la soluția unei probleme pe care, la prima vedere, nu știai de unde să o apuci.

Ș11.eu: Care crezi că trebuie să fie calitățile unui profesor?

Cred că orice profesor trebuie să fie răbdător și să-și încurajeze elevii pentru a le oferi încredere în propriile forțe. De asemenea, un profesor trebuie să le explice elevilor ceea ce au greșit, să le lămurească nedumeririle, nu să îi certe.

Ș11.eu: De ce ai recomanda Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești?

Recomand Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești pentru că este cea mai cool școală. Pe lângă faptul că educația și performanța sunt cuvinte de ordine, ai parte și de profesori care te înțeleg și te sprijină. Întâlnești elevi care învață, dar care știu și să se distreze, formându-se, astfel, atmosfera de relaxare ce domnește în jurul școlii.

Ș11.eu: Cum crezi că ar putea deveni disciplina în care faci performanță mai populară în rândurile elevilor?

Cred că ar trebui să se promoveze mai mult cititul. Lectura este cea care cizelează exprimările și care dă naștere ideilor. Există atât de multe cărți ce fascinează, încât fiecare om poate găsi un roman pe care să îl recitească de zeci de ori, fiindcă l-a impresionat. Fiecare dintre noi trebuie să-și găsească stilul potrivit și va îndrăgi, instant, lectura și limba română.

Ș11.eu: Dă numele unei personalități de origine română, în domeniul tău de excelență, și explică alegerea făcută.

Alegerea mea este Mircea Cărtărescu, deoarece am avut și șansa să îl întâlnesc, dar și pentru că îmi place să citesc ceea ce scrie. Simt că ceva din profunzimea ideilor sale, ceva din exprimările lui filosofice se transpune și în poveștile mele, chiar dacă la un nivel infinit mai mic.

Ș11.eu: Cum crezi că te va ajuta disciplina în care excelezi în cariera pe care vrei să o urmezi?

Consider că o comunicare eficientă rezolvă majoritatea problemelor. Atunci când lucrezi în echipă, ai nevoie de o anumită claritate atât în formarea, cât și în expunerea ideilor. Cred că toate acestea mă vor ajuta în viitor, fiindcă vreau să îmi construiesc o carieră în medicină și va trebui să colaborez atât cu pacienții, cât și cu restul medicilor.

Ș11.eu: Care sunt planurile tale de viitor? Te gândești să-ți construiești o carieră bazată pe domeniul în care ai obținut performanțe?

De când sunt mică am visat la o carieră în medicină. Mi-a plăcut mereu să aflu cum funcționează corpul uman, ce îl afectează, dar și cel îl vindecă. Mi-am imaginat mereu cum voi salva vieți și voi inventa tratamente care pot trata boli grele. Chiar dacă medicina nu prea are legătură cu limba română, pasiunea mea cea mai mare va fi mereu literatura.

Ș11.eu: Drumul către performanță în cazul tău a constat în pasiune, munca si perseverenta. Povestește-ne o experiență educațională importantă din viața ta.

Cred că cel mai mult am învățat din participare la olimpiadele naționale. Deși era multă tensiune, am întâlnit oameni despre care pot spune că sunt fericită că i-am cunoscut și păstrăm chiar și acum legătura. Am învățat că cel mai important este să te distrezi și să dai tot ce ai mai bun din tine. Am descoperit locuri noi, am vizitat orașe pline de istorie și muzee de artă și am pășit printre ruinele cetății de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Tot ceea ce am învățat în cele două săptămâni petrecute în Târgoviște și în Suceava mi-a rămas adânc întipărit în memorie și voi folosi cu siguranță în viitor.

Ș11.eu: Ce sfaturi ai da unui elev de vârsta ta, căruia îi place disciplina în care ai reușit să faci performanță, dar nu a participat până acum la niciun concurs în domeniu?

I-aș spune că trebuie să își ia inima în dinți și să participe măcar la un concurs, fiindcă nu are nimic de pierdut, ci, din contră, are multe de câștigat: de la a fi față în față cu niște subiecte pe care nu le-a mai rezolvat, până la a învăța să-și gestioneze emoțiile. De asemenea, să nu uite că, nimic nu se realizează fără multă muncă.

Ș11.eu: Ce poți să-i spui unei persoane care îți mărturisește că niciodată nu a îndrăgit domeniul pe care tu îl îndrăgești cel mai mult?

I-aș spune că, probabil, nu a citit niciodată vreo carte ce i se potrivește și, din această cauză, nu a putut pătrunde în alte universuri, nu s-a transpus niciodată în pielea vreunui personaj. Cheia spre a îndrăgi limba română este cititul cărților care nu te plictisesc, care te pasionează.

Ș11.eu: Descrie-ne, pe scurt, o zi din viața ta.

Ziua mea începe, ca a oricărui adolescent, prin verificarea telefonului. După ce mă mai dezmeticesc puțin, pun mâna pe o culegere de mate și rezolv câtva probleme de geometrie, să nu-mi ies din ritm. După-amiaza mi-o petrec, de cele mai multe ori, citind ore în șir. Lectura îmi este întreruptă doar pe la șapte seara, când îmi permit puțină relaxare și ies prin parc cu prietenii mei. Cam așa îmi petrec zilele de vacanță, dacă nu am tabere sau plec în vreo excursie cu familia. În timpul școlii, lecțiile îmi ocupă majoritatea timpului, dar nu-mi răpesc și cele câteva ore rezervate cititului.

Ș11.eu: Ce întrebare dorești să primești la acest interviu? Oferă-ne, te rugăm, și răspunsul!

Ce tipuri e cărți îți place să citești?

Cel mai mult cred că îmi plac romanele în care dragostea se îmbină cu aventura, precum „Pe aripile vântului”. Nu mă dau, însă, înapoi nici când am de a face cu cărți mai dificile pe care trebuie să le citești de vreo două ori pentru a le înțelege cu adevărat mesajul, ca „Nostalgia”, de Mircea Cărtărescu, sau ca „Povestașul”, de Mario Vargas Llosa.


Îți mulțumim pentru amabilitatea de a oferi acest interviu site-ului școlii, scoala11.euSucces!


#REZULTATE


2022/2023

Mențiune, Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, etapa națională, Arad 2023;

Mențiune, Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească“, etapa națională, Alba Iulia 2023;

Premiul I, Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească“, etapa județeană, 2023

Mențiune, Olimpiada Națională „Lectură ca Abilitate de Viață“, etapa județeană, 2023

Premiul I, Concursul Județean de Creație Literară și Plastică „Mihai Eminescu“, secțiunea Creație literară- Proză, nivel 3, 2023

Premiul I, Concursul județean „Universul Cuvintelor“, 2023

Premiul I, Olimpiada Națională de Chimie, etapa județeană;

Câștigătoare, la secțiunea de scriere creativă, a Concursului de cCreație „Locuiește în poveste”, ediția a XI-a, 2023.

2021/2022

Premiul I, Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, etapa națională, Târgoviște, 2022;

Premiul I, Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și spiritualitate româneasca”, etapa națională, Suceava, 2022;

Premiul I, Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, etapa județeană, Pitești, 2022;

Premiul I, Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească”, etapa județeană, Pitești, 2022;

Premiul I, Concursul Național comunicare.ortografie.ro, 2022;

Premiul I, Concursul județean „Cuvânt, lumină și culoare în sărbătorile creștine”, Țițești, jud. Argeș, 2021;

Premiul I, Concursul „Drapelul național-poveste, simbol, istoric”, secțiunea Poezie, Pitești, 2022;

Premiul II, Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu”, ediția XXI, secțiunea Proză, nivelul III, Pitești, 2022;

Premiul II, Proiectul județean cu participare transnațională „Tradiții de Crăciun, secțiunea Creații literare, Târgoviște, 2021;

Premiul II, Concursul județean de pictură religioasă și creație literară „Crăciunul copiilor”, secțiunea Creație literară, Curtea de Argeș, 2021;

Mențiune, Concursul școlar județean de religie „Nașterea Domnului-moment de bucurie sfântă”, Izbiceni, jud. Olt, 2022;

2019/2020

Premiul I, Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu”, ediția XIX, secțiunea Proză, nivelul II, Pitești, 2020;

Premiul „Mihai Eminescu”, Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu”, ediția XIX, secțiunea Proză, nivelul II, Pitești, 2020;


#FOTOGRAFII








#MEDIA







https://financiarpress.ro/actualitate/social/17730-performanta-de-top-doi-elevi-de-la-scoala-mihai-eminescu-din-pitesti-s-au-calificat-la-cate-doua-olimpiade-nationale


https://alba24.ro/rezultate-la-olimpiada-nationala-de-spiritualitate-romaneasca-de-la-alba-iulia-au-participat-aproape-300-de-elevi-din-romania-976253.html



https://adevarul.ro/tag/eleva%20eminenta


https://www.atitudineinarges.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=16975:rezultate-remarcabile-doi-elevi-geniali-din-arge-premiai-de-ministerul-educaiei&catid=4:social&Itemid=5


https://jurnaluldearges.ro/drapelul-national-poveste-simbol-istoric-concurs-de-poezie-si-grafica-182338/


https://www.facebook.com/100063970476701/posts/pfbid0nQngA9ZS4By7AG3qqAJKEVVb5W4wGBLHygHEvz9rRBQoZSiUBNonGeHBfKDM81rdl/